FOTO: Iz Mokrog i Crnih Lokava održan mimohod sjećanja na pobijene širokobriješke franjevce i puk

Mimohodom vjernika Mokroga i Crnih Lokava, od njihovih mjesnih spomenika stradalima do ratnog skloništa na Širokom Brijegu, u nedjelju, 2. veljače započeli su “X. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca” u povodu 75. obljetnice jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca.

Prvi mimohod sjećanja na pobijene hercegovačke franjevce i puk održan je prije pet godina iz Crnih Lokava na inicijativu lokalne udruge za poticanje ruralnog razvoja, a koju su sljedećih godina preuzeli i njihov primjer slijedili i mještani Mokroga.

Vjernici ovih dvaju sela na ovaj se način već tradicionalno hodom i zajedničkom molitvom simbolično prisjećaju svih nevinih žrtava u olovnim vremenima II. svjetskog rata i poraća u ovim krajevima.

„Svi oni koji su u nedjelju došli do spomenika svojih pobijenih do franjevačkog ratnog skloništa, gdje su jugokomunisti ubili i zapalili 12 franjevaca, pokazali su da točno znaju koji je njihov identitet. To zacijelo nije tzv. kultura koja se ovih dana prodaje u Rijeci, nego je to neraskidiva veza naroda i njegove Katoličke Crkve, kazao je vicepostulator Vicepostulature postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće” fra Miljenko Stojić.

„Povezujući simbolično svojim hodom svoje pale iz obitelji i svoje pale franjevce posvjedočili su ujedno i odlučnost u svoju opstojnost na ovim prostorima. Jer, tko zaboravi svoje mrtve, zaboravio je i svoje žive“, dodao je fra Miljenko Stojić.

U 17 sati održana je zajednička molitva kod ratnog skloništa na Širokom Brijegu za pokoj duša pobijenih franjevaca i vjernih članova puka Božjega, a nakon toga u 18 sati i sveta misa u samostanskoj crkvi Uznesenja BDM.

SirokiBrijeg.info