FOTO: Mili Marušić

Na današnji dan 2003. godine otkriven je spomenik dr. Franji Tuđmanu u Širokom Brijegu. Spomenik je rađen u bronci, u zagrebačkoj ljevaonici Ujević, a visok je 3,20 metara.

Jednom je prilikom autor spomenika akademski kipar Kažimir Hraste kazao kako je pri izradi spomenika imao na umu prije svega to da je pokojni predsjednik još živ u sjećanju ljudi te da je izbor pao na stojeći stav koji je Tuđman često zauzimao pri raznim susretima dok je obnašao svoje predsjedničke dužnosti.

Izgleda kako autor nije očekivao da će taj isti spomenik nakon 15 godina što je postavljen biti ponovno “raketiran”, ali ne ovog puta od jugoavijacija kao te jeseni 1991. godine kada su raketirali Banski dvori i izvršen pokušaj atentata na Prvog Hrvatskog Predsjednika dr. Franju Tuđmana, nego od brojnog ptičijeg izmeta, kao i korozije koja je taj njegov kip oglođala i koji je ostao u zaboravu od tih političara koji su se kleli Tuđmanovu djelu.

Sjete se oni zapaliti svijeću i uslikati jednom godišnje više reda radi. Ali da bi taj spomenik održavali i na taj način pokazali kroz cijelu godinu koliko im je stalo i koliko ga poštuju kao i njegovog susjeda 50-ak metara niže Gojka Šuška, e to je već teža filozofija i nema računice da novac koji je namijenjen za njegovo održavanje što više sebi u džep spreme

Autor Hraste istaknuo je da prilikom izrade ovog kipa želio bez herojske poze i lažne patetike, u jednostavnosti pokreta, zanimanje promatrača usmjeriti prema “unutra”, odnosno da snaga duha vlada vanjskim doživljajem.

Naravno, to se i dogodilo. Snaga duha sada vlada vanjskim doživljajem onih koji uzimaju lovu, a promatračima ostaje da svoje zanimanje pogleda usmjere prema “unutra” i ne vide što se dešava vani!

E, moj Vrane što te izradiše Rvatine!

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info