FOTO: U Grudama održan Opći Sabor Udruge “Zaboravljeni branitelji” ŽZH

GRUDE – U prepunoj kino dvorani u petak u Grudama održan je Opći Sabor Udruge “Zaboravljeni branitelji” ŽZH.

Na Sabor su se odazvali povjerenici svih Podružnica UZB s područja ŽZH, kao i mnogi članovi UZB, tako da je kino dvorana bila premalena za sve članove, od kojih su neki bili vani ispred ulaznih vrata kino dvorane. Interes povjerenika i članova za opći Sabor UZB je bilo golemo imajući u vidu mnoga događanja u svezi UZB od zadnjih mirnih prosvjeda članova UZB na graničnim prijelazima Bijača i Gorica od 25.04.2017 godine.

Na općem saboru UZB/ŽZH govorili su svi predstavnici UZB/Borci BiH i UZB/ŽZH a oni su:

1.Drago Grbavac, Predsjednik UZB/Borci BiH,

2.Vlado Marušić, Predsjednik UZB/ŽZH,

3.Vjekoslav Dragoja, Predsjednik UZB-Podružnica Posušje,

4.Petar Ereš, Predsjednik UZB-Podružnica Ljubuški,

5.Zvonko Braćić, Predsjednik UZB-Podružnica Grude,

6.Vinko Banožić, Predsjednik UZB-Podružnica Široki Brijeg,

Svi govornici su iznosili svoja viđenja u svezi događanja za UZB s područja ŽZH od zadnjih mirnih prosvjeda na graničnim prijelazima od 25.04.2017 godine, a njihova izvješća su se odnosila na slijedeće:

-Pozivanje članova UZB/ŽZH na „informativne razgovore“ u nadležne PU, te uručivanje prekršajnih naloga zbog mirnih prosvjeda od 25.04.2017 godine,

-Izvješće o održanom sastanku predstavnika UZB s Predsjednikom HDZ BiH, Predsjednikom HNS, i hrvatskim članom Predsjedništva BiH, Draganom Čovićem od 29.05.2017 godine u Domu HDZ-a BiH u Mostaru,

-Obavijest o sastanku predstavnika UZB s Odborom za Branitelje i Domovinski rat pri HNS, dogovorenom za dan 05.06.2017 godine s početkom u 11,00 sati u maloj dvorani doma Herceg-Stjepana Kosače u Mostaru.


Nakon podnijetih izvješća članovi i Povjerenici UZB ŽZH su postavljali pitanja predstavnicima udruge na koja pitanja su ovisno komu su bila upućena dobili iscrpne i kvalitetne odgovore.

Predsjednik UZB/Borci BiH Drago Grbavac je izrazio svoje veliko nezadovoljstvo i ogorčenje s prekršajnim nalozima koje PU Ljubuški svakodnevno šalje članovima UZB-Podružnica Ljubuški na njihove kućne adrese,u razno doba dana, pa čak i u večernjim satima, i gdje je visina tih prekršajnih naloga od 40,00,50,00 KM do 700,00 KM.

Napomenuo je kako je nedopustivo slati takve prekršajne naloge na adrese najčasnijih sinova države BiH,imajući u vidu kako članovi udruge nisu učinili ništa nemoralno jer su iscrpili sve svoje zakonske mogućnosti za rješavanje svog Braniteljskog statusa i jedini njihov mogući način borbe je bilo mirno prosvjedovati na graničnim prijelazima jer su tako svi članovi UZB jednoglasno odlučili. Grbavac se također osvrnuo i na sastanak s Draganom Čovićem izražavajući svoje zadovoljstvo kako je Dragan Čović na tom sastanku konačno imao priliku upoznati zahtjeve UZB što do sada nije, te kako je konačno mogao mirno sagledati sve činjenice s kojima UZB raspolaže.

Vlado Marušić je također govorio o prekršajnim nalozima koji se uručuju članovima UZB i napomenuo je izričito u svoje ime kako on osobno kao Vlado Marušić nikada neće platiti niti jednu KM za povredu nekog zakona na koji se predstavnici MUP-a Ljubuški pozivaju kada uručuju prekršajne naloge u svezi mirnih prosvjeda na graničnim prijelazima jer su takvi prekršajni nalozi ponad svega nemoralni imajući u vidu neriješen status Branitelja bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu od završetka rata do danas.

Što se tiče očekivanja od predstojećeg sastanka s Odborom za Branitelje pri HNS izrazio je veliku nadu koju očekuje od tog sastanka jer na tom sastanku će biti svi predstavnici Branitelja HVO-a iz FBiH i BiH, jer se u tom Odboru rješavaju sva Braniteljska pitanja, i gdje će Dragan Čović prihvatiti svako rješenje koje se donese na tom odboru što je izričito potvrdio Dragan Čović na sastanku s predstavnicima UZB.

Vjekoslav Dragoja je napomenuo kako su svi zakoni od završetka rata na ovamo koji su tretirali braniteljsko pitanje rađeni za ciljane skupine Branitelja (obitelji poginulih, zatočenih i nestalih osoba, RVI, dobitnike odličja, povoljno umirovljene pripadnike oružanih snaga) dok nitko nije vodio računa o Braniteljima koji nisu ostvarili nikakva prava te samim time danas ne pripadaju nigdje. Još nisu za mirovinu a nitko ih neće primiti u radni odnos jer je to populacija od kojih 45-60 godina života,te je stoga jedino ispravno rješenje uvrstiti tu braniteljsku populaciju u pravedna zakonska rješenja koja su sadržana u Rezoluciji Branitelja.

Što se tiče prekršajnih naloga on je predložio plaćanje prekršajnih kazni iz tih naloga u roku od 8/osam dana kako bi se te manje kazne od kojih 40,00 KM do 50,00 KM sukladno o Zakonu o narušavanju javnog reda i mira u ŽZH prepolovile u duplo manjem novčanom iznosu, dok se za one veće kazne mora zatražiti sudsko odlučivanje.

Petar Ereš je također predložio plaćanje manjih prekršajnih kazni u zakonskom roku od 8 dana dok je za one veće od 700,00 KM zatraženo sudsko odlučivanje za što je angažiran odvjetnički tim, a za sve druge Branitelje, članove UZB Podružnica Ljubušk koji nisu u mogućnosti platiti navedene kazne Udruga ZB Podružnica Ljubuški će iznaći načina da te kazne plati u njihovo ime.

Plaćanje tih kazni je zatražio iz razloga dosljednosti Branitelja, jer će činom plaćanja tih prekršajnih kazni Branitelji imati pravo tražiti od podnositelja tih kazni dosljednu primjenu zakona i u drugim segmentima društva gdje se čine prekršaji i zločini a ne sankcioniraju se što je evidentno.

Zvonko Braćić je također govorio o prekršajnim kaznama koje se masovno uručuju članovima UZB s područja Gruda,no i oni će poštivati odluku drugih podružnica u svezi tih plaćanja ali nikada se neće složiti s moralnom pozadinom slanja tih naloga Braniteljima koji nemaju što jesti a dali su u obrani države BiH i Herceg-Bosne sve što su imali,pa čak i više od toga.

Vinko Banožić je od Branitelja zatražio jedinstvo jer samo se tako može nadvladati zlo koje tišti Branitelje od rata na ovamo. Napomenuo je kako je Braniteljima milosrdni nebeski Otac koji s posebnom naklonošću gleda na Branitelje i čuva ih u svim njihovim nevoljama. Samo zajedništvom Branitelji mogu doći do svog cilja sadržanog u Rezoluciji Branitelja.

Na koncu članovi UZB su postavili nekoliko pitanja predstavnicima UZB na koje su dobili kvalitetne odgovore a sva pitanja su se ticala navedenih prekršajnih kazni, te većeg angažmana svih članova UZB po njenim podružnicama u FBiH, jer UZB je već prerasla u pokret koji svakim danom sve više jača i kojeg sada svi respektiraju.

Na kraju sastanka su članovi UZB ŽZH svojim dobrovoljnim prilozima skupili određenu svotu novca za člana UZB Podružnica Grude Miroslava Miličevića koji je teško obolio, i gdje se svima koji su dodijelili novčani prilog srdačno zahvaljujemo, u ime naše Udruge.

Poštovani Branitelji!

Izražavam svoje veliko zadovoljstvo jer smo sinoć kao i bezbroj puta do sada pokazali neviđeno jedinstvo, solidarnost i ustrajnost u svezi naših zahtjeva sadržanih u Rezoluciji Branitelja. Isto tako kao i tisuću puta do sada izraziću svoje nezadovoljstvo s aktualnim zbivanjima koji idu na štetu naših Branitelja,članova naše udruge koji ne znaju ništa drugo doli govoriti i zagovarati istinu u svakom segmentu društva koji neminovno ne mora biti samo Braniteljski.

Svoje nezadovoljstvo izražavam sa pozivanjem naših članova na „informativne razgovore“u svako doba dana pa čak i u večernjim satima u PU s područja ŽZH kao da su naši Branitelji neki kriminalci a ne najčasniji sinovi države BiH za koju su pišali i prolijevali svoju krv kako bi naša djeca živjela u miru,živeći i radeći od svojih vlastitih ruku.

Sva ta nastojanja predstavnici MUP-a Ljubuški na čelu s Ministrom MUP-a Ljubuški, Zdravkom Borasom, Ravnateljem MUP-a Milanom Galićem, Načelnikom sektora uniformirane i krim policije MUP-a Ljubuški, Miroslavom Galićem i Milenkom Madunovićem su pogazili i bacili u blato, kada su dana 25.04.2017 godine poslali interventnu policiju, temeljnu te krim policiju na Branitelje što niti jedna država svijeta kao praksu ne poznaje, jer je nezamislivo da Predsjednik SAD-a, Engleske ili Francuske na svoje veterane pošalje policiju jer bi u tom slučaju “frcale“ glave i bilo bi krvi do koljena.

U ŽZH se to dogodilo. U BiH i FBiH se to dogodilo i dogoditi će se opet a znate li zašto? Događa se i dogoditi će se jer ova populacija Branitelja ima najveći prag tolerancije koji postoji. S njima je Bog u kojeg neizmjerno vjeruju i koji im ne da vući ishitrene poteze, jer ukoliko bi ih povukli stradala bi naša djeca obučena u odore interventne, temeljne il krim policije a to Branitelji ne žele. Ono što Branitelji žele je pronaći odgovore tko se drznuo potpisati naloge, poslati policiju na Branitelje, potpisivati pozive na „informativne razgovore“, potpisivati prekršajne naloge. Tko stoji iza svih tih naloga? Stoje li neki moćni gospodarski ili politički lobiji to nas apsolutno ne interesira ali ćemo svejedno pronaći tko je to jer mi imamo dostupne informacije o svemu jer smo sposobni za sve. I za prolijevati krv za svoju Domovinu što smo bezbroj puta dokazali kao i pronaći one koji prolijevaju i piju našu krv.

Zbog svih tih naloga i kazni UZB je preko svojih predstavnika pismenim putem zatražila od Predsjednika Vlade ŽZH Zdenka Ćosića smjenu Ministra u MUP-a Ljubuški Zdravka Borasa, dok je od Nezavisnog odbora za imenovanje i izbor Ravnatelja u MUP-a zatražila smjenu Ravnatelja Milana Galića, te od istog odbora zatražila imenovanje novog v.d.Ravnatelja koji će po hitnom postupku smijeniti Načelnika Krim i uniformiranog odjela u MUP-a Ljubuški Miroslava Galića i Milenka Madunovića jer su svi aktivno sudjelovali u slanju policije na Branitelje i slanje prekršajnih naloga.

Odgovor od navedenih predstavnika Vlade ŽZH i MUP-a uskoro očekujemo,no ukoliko se to ne dogodi u idućem tjednu naši predstavnici će osobno pokucati na vrata navedenih organa i zatražiti izvješće o poduzetim mjerama prema navedenim, nakon čega ćemo se opet kvalitetno očitovati zbog istine i naših Branitelja.

Što se tiče zakonitosti i moralnosti navedenih predstavnika MUP-a Ljubuški u postupanju prema Braniteljima zbog mirnih prosvjeda na graničnim prijelazima dužni smo se osvrnuti i na taj dio.

Zapovjednik PU Grude je u svom obraćanju Braniteljima na graničnom prijelazu Gorica izjavio kako su naši Branitelji povrijedili 3/tri zakona i to:

-Zakona o narušavanju javnog reda i mira u ŽZH,

-Zakon o sigurnosti prometa na cestama,

-Zakon o javnom okupljanju,

Imajući u vidu kako ja dolje potpisani Vlado Marušić imam u malom prstu svaki taj zakon dužan sam reći kako Branitelji poštuju sva ta 3 zakona te će se prema njima i ponašati plaćajući navedene manje prekršajne kazne dok će se o onim većim na nadležnim sudovima kvalitetno očitovati.

A sada poštovani Branitelj i svekolika javnosti pročitajte malo slijedeće retke:

Mi smo formalno pravno povrijedili ta 3 zakona,a da li je aktualna politička vlast u BiH, FBiH, ŽZH povrijedila 103 zakona na štetu Branitelja najčasnijih sinova države BiH, Ustav BiH,sve međunarodne konvencije o pravima čovjeka,jer su te vlasti od završetka rata na ovamo u grob poslale na tisuće Branitelja koji iz svog očaja nisu imali drugog rješenja doli dignuti ruku na sebe?

Zar aktualne političke vlasti nisu uništile svaku pomisao u Braniteljima i našim mladima za ostanak na svojim vjekovnim ognjištima zbog čega naši Branitelj obolijevaju, umiru, napuštaju ih i supruge i djeca,dok neki od njih utjehu pronalaze u kojoj čaši viška?

Zar aktualne političke vlasti preko svojih poslušnika iz Braniteljske populacije, svojih uhljeba, skorojevića ne varaju na svim prethodnim izborima zbog čega se ljudima gadi svaka pomisao na izlazak na izbore što je i bio krajnji cilj aktualne vlasti, i gdje se samo pomno odabrani kadrovi goste i časte na privatnim zabavama,dok snaši sinovi s graničnih prijelaza Bijača i Gorica gladuju i oskudijevaju?

Zar aktualne političke vlasti u našem MUP-a i svim drugim segmentima društvenog javnog,kulturnog i vjerskog života ne pogoduju svojim poslušnicima dajući im određene pogodnosti pa gdje oni siti šute pa čak i naši vjerski predstavnici na okolnosti prosvjeda, pozivanja na „informativne razgovore“ i slanje prekršajnih naloga našim Braniteljima?

Zar aktualne političke vlasti ne čine sve da unište svaku pomisao u Braniteljima da više ništa ne pokušavaju u ispravljanju nepravde i diskriminacije prema njima, odnosno da više nikada ne pomisle izići na prosvjede bilo koje vrste?

Sve oni to misle međutim računica im je jako loša. Ovdje su se namjerili na ljude koji ne odustaju nikada i koji se ne boje nikoga osima dragog Boga. Namjerili su se na najčasnije sinove države BiH kojima ništa ne smeta, snijeg, voda, vatra, glad ili očaj. Sinovi koji hodaju gradom uzdignuta čela, gorda i vesela pogleda premda ponekada klonu. Klonu jer je breme preteško a koje breme im je na leđa natovarila ta skupina “jadnika“ okupljena oko zajedničkog interesa. Kriminala. Kriminala koji pogoduje njima i njihovim dupeliscima.

UZB od svog osnutka govori i zagovara istinu poput Marka Perkovića Thompsona,a svatko tko u takvom obliku zagovara i govori istinu na sve načine biva blaćen i stigmatiziran ali drugačije ne ide. Ta sam Isus Krist je poručivao kako će biti ponižavani, vrijeđani, ubijani i mučeni svi oni koji budu govorili u njegovo ime, ali ih svejedno na drugom svijetu očekuje mir i Blagoslov.

UZB govori istinu i kad svi drugi šute pa ć tako predstavnici UZB govoriti istinu i na sastanku s Odborom za Branitelje i Domovinski rat pri HNS u ponedjeljak 05.06.2017 godine i od te istine više nitko ne može pobjeći jer je ta istina došla na vrata premda ponižavana,blaćena i ubijana.

Došlo je vrijeme te istine i svi će je morati prihvatiti,a kada ona bude prihvaćena započinje jedna priča koja je već odavno bila napisana ali nije objavljena jer su je neki onemogućavali objaviti. Ona će sada biti objavljena, a kada bude objavljena vjetar koji puše u pravom smjeru otvorit će sva vrata i prozore iza kojih se nakupila paučina a iza kojih su nesmetano letjeli šišmiši i vrane.

Ta će istina konačno osloboditi istinu o lažnim zapovjednicima, RVI, Braniteljima, istinu tko prima lažne mirovine u ime istinskih udovica Branitelja, istinu o Mili Soldi, istinu tko je poslao policiju na Branitelje, istinu tko dila lažne i kupljene diplome u ŽZH, i njenim javnim institucijama, tko pogoduje širenju i zaštićivanju kriminala u svim segmentima ovog našeg bolesnog a ujedno i napaćenog društva.

Istina Dolazi!

Zajedno do pobjede Branitelji, i Bog Vas blagoslovio!

Vlado Marušić, Predsjednik UZB ŽZH