FOTO: Mili Marušić

Gradsko groblje Mrkovac nad Širokom Brijegom jedno je najveće na području Grada Širokog Brijega, pa tako i više posla u njemu ima oko održavanja i čišćenje.

Nerijetko na samom ulazu u spomenuto groblje postoji jedna lokacija na kojoj se već duže vremena odlaže sav otpad od svijeća, uvenulog cvijeća i ostali potrošni materijal, a kada se dovoljno nakupi dežurni “potpaljivač/i” sve to uredne potpale i svojim sugrađanima priušte nesnosan smrad izgorene plastike koja obuhvati cijelu kotlinu Širokog Brijega, a i šire.

Tako je bilo i ovog ponedjeljka iza 16 sati kada je gusti crni dim se nadvio nad gradom, a djelatnici PU Široki Brijeg koji su u podnožju samog požarišta zvali Vatrogasno društvo Široki Brijeg čiji su djelatnici odmah izašli na teren te ugasli koliko su mogu, dok je dim ostao tinjati ispod silnih izgorenih svijeća i plastičnog materijala koji se tu nalazili.

“Odmah nakon zaprimljene prijave iz PU Široki Brijeg izašli smo na teren i dolaskom na Mekovac uočili smo veliki gusti dim koji je “gutao” silnu plastiku i osušeno cvijeća. Ugasili smo vatru, ali nismo mogli spriječiti tinjanje dima i nadgledat ćemo požarište sve dok se u potpunosti ne ugasi. Ovo je četvrti požar danas na području Širokog Brijega gdje smo intervenirali. Prvi je izbio u mjestu Mokro, zatim na Tučinovskom polju, na područja Jara i Biograca požar je još aktivan teško ga je gasiti zato što je zahvatio dobar dio niskog raslinja ali držimo ga pod kontrolom i pazimo kako se ne bi približio kućama, i sad ovaj u Mekovcu kojeg smo ugasili ali dim je još ostao te se polako stišava” – kazali su nam iz Vatrogasnog Društva Široki Brijeg.

Žalosno je na kraju da ponovno sami građani ispaštaju zbog ovog paljenje i nemara gradsjih vlasti, jer nije prvi put ovo zapaljeno, a da Grad Široki Brijeg koji je odgovoran za groblje Mekovac nije u stanju osigurati siguran odvoz i zbrinjavanje ovog otpada, nego je izgleda jeftinije sve to kad se nakupi zapaliti!

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info