FOTO: Građani Širokog Brijega sve više se pridržavaju uputa i svojim primjerom sudjeluju u borbi protiv nevidljivog neprijatelja!

Nakon što je VD Široki Brijeg tijekom četvrtka i petka dezinficirao središte Širokog Brijega o čemu ste više mogli čitati i vidjeti na portalu SirokiBrijeg.info, i sami građani su pokazali svojim primjerom kako se mogu pridržavati uputstva Civilne zaštite i ne napuštaju svoje dvorište ako nije potrebno.

Subota, lijep sunčan i topa dan već bi mnoge naše sugrađane izvukao na šetnju, druženje i jutarnju kavu ali mnogi će još neko vrijeme se morati strpjeti kako bi se život vratio u normalu. A puno toga ovisi o nama samima koliko ćemo se pravila pridržavati.

Možda će se mnogi priupitati što ih se ja ne pridržava, ili netko od mojih kolega koji vas informiramo. Znate da mnoge informacije o dešavanju u gradu, državi, svijetu dobivate preko medija, a da bi ih dobili, treba netko izaći na teren i vidjeti kakva je trenutna situacija da bi realnu imali sliku “vanjskoga svijeta”!

Naravno da se pridržavamo propisa onih najvažnijih od higijene, zaštite sebe i drugih u kontaktima ali sigurno fotografije i video materijale koje ćete vi gledati ili tekstove koje ćete čitati ovih dana neće nam (osim u službenim priopćenjima) pisati, slikati ni snimati policajci, vatrogasci ili liječnici. Oni imaju ovih dana jako puno posla kako bi pazili na sve nas i tu im treba dati podršku i pustiti da svoj posao obavljaju bez ometanja.

Građanstvo Širokog Brijega također cjelokupnu situaciju je prihvatilo jako brzo i prilagodili sevjetima. Šetači, okupljanja i nepotrebni izlasci svedeni su u minimum u jako kratkom roku, što je jako pohvalno.

Ugostiteljski objekti su zatvoreni već od prvog dana, trgovačke radnje rade po propisima i već skraćeno radno vrijeme, samo na žalost mnogi od trgovaca još nisu u tolikoj mjeri zaštićeni jer su u izravnom kontaktu s brojnim osobama. Građani na javljaju kako ima i nekih ugostiteljskih objekata na području Širokog Brijega koji rade pod okriljem noći za određenu klijentelu pa ih upućujemo da to prijave nadležnim službama kako bi ih sankcionirali, no mnogi imaju strah. Uglavnom nema potrebe da imate strah koji vam je već sada “usađen od virusa”, a koji može biti puno veći ako ste samo pasivni promatrač, zato slobodno prijavite ako tako nešto uočite na kontakt broj policije 122, a sigurnost i zaštita kao prijavitelja bi vam trebala biti zajamčena.

Dodajmo k tome kako je nastupila zabrana kretanja osobama mlađim od 18 godina i starijim od 65 godina na području Federacije BiH. Zabrana većeg broja osoba na jednom mjestu i tome smo bili svjedoci kako djelatnicu PU Široki Brijeg upozoravaju mlade i one starije da što prije se vrate svojim kućama i pridržavaju propisanog zakona. U slučaju da bude potrebno i ako se ne budu pridržavali propisa sljedeća mjera je zabrana kretanja za sve, što je kazao Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, no nadamo se kako neće do toga doći.

Uglavnom, trenutna situacija je takva da se većina građana Širokog Brijega uveliko pridržava uputa koje preko nas medija dolaze do vas, a Vi se izorganizirajte i pazite na naše starije. Pitajte ih ako im nešto treba donijeti ili otići po nešto, svatko može u ovome trenutku biti koristan za nešto!

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info