FOTO: Frka na Kočerinu na izborima za novo vijeće Mjesne zajednice – “Nešto se muva”

ŠIROKI BRIJEG – Ove nedjelje održani su izbori za vijeća u mjesnim zajednicama Širokog Brijega, no neslavno su završili u Kočerinu, ponajvećoj ovdašnjoj mjesnoj zajednici.

Naime, dugo nakon zatvaranja svih drugih biračkih mjesta zatvoreno je i ono u Osnovnoj školi, te su objavljeni rezultati kako s liste HDZ-a BiH u vijeće mjesne zajednice ulazi 13 kandidata, te još njih dvoje s Neovisne liste za Kočerin a što je razljutilo predstavnike ove liste, pa su preoteli kutiju s glasačkim listićima budući da su tijekom dana, odnosno samog procesa brojanja listića imali informacije koje su govorile kako je ova lista ostvarila veliku pobjedu, odnosno dobila preko 400 glasova od ukupno 638 koliko ih je izašlo na ovo biračko mjesto. Nevažećih listića je navodno bilo 35, a ostali su bili za HDZ-ovu listu.

No, nakon što je napokon okončan “proces” brojanja glasova oni koji su vodili isti objavili su podatke o tome kako je u novi saziv vijeća MZ Kočerin ušlo 13 kandidata s liste HDZ-a BiH, te njih dvoje s Neovisne liste za Kočerin, a što je bilo van svake logike u usporedbi s prethodnim rezultatima koji su dolazili do jednoga, odnosno drugoga stožera, pa se sukladno tome i dogodio revolt ogorčenih čelnika Neovisne liste za Kočerin.

Nakon što su preoteli kutiju s glasačkim listićima ubrzo je došla i policija, te upriliku smirila situaciju, iako je usljed dolaska većeg broja žitelja Kočerina pred glavni školski ulaz nakratko bio blokiran i promet kroz samo središte ovog mjesta. Padale su i teške riječi, međutim do fizičkog kontakta, bar koliko smo mi mogli vidjeti, nije došlo.

Telefonski pozivi su potom upućivani i širokobriješkom gradonačelniku Miri Kraljeviću, ali se on na iste, kako su nam rekli oni koji su ga pokušavali kontaktirati, oglušio, a nekih pola sata nakon što je zagužvalo na ovom biračkom mjestu se pojavio i Mate Mikulić, predsjednik Izbornog povjerenstva u Širokom Brijegu, koji je zanimljivo također iz Kočerina (Potkraj). On je okupljenima predlagao da kutija s glasovima ide na “noćenje” u PU Široki Brijeg, no iz Neovisne liste za Kočerin nisu pristajali na takav prijedlog nego su tražili ili novo brojanje ili poništavanje izbora u ovoj MZ.

U međuvremenu su ovo izborno mjesto napustili i predsjednik Izbornog povjerenstva, kao i oni koji su vršili “proces” brojanja, te nekolicina simpatizera HDZ-a BiH, ali ne i kandidati s Neovisne liste za Kočerin, kao ni njihovi simpatizeri, a prema posljednjim, istina neslužbenim informacijama, u Kočerin je pozvana i krim služba ovdašnje policije, no na putu za Kočerin imali su prometnu nesreću na Trnu tako da još nisu stigli na ovo biračko mjesto, ali bi svakako trebali tijekom večeri.

S obzirom na sva ova zbivanja upitno je hoće li u Osnovnoj školi Kočerin ovoga ponedjeljka biti i nastave, jer dok traje izborni “proces” teško je istovremeno s njime uskladiti i školski proces.

Po posljednjim informacijama, glasačka kutija je uz policijsku pratnju završila u PU Široki Brijeg, tako da će se više informacija znati tijekom sutrašnjeg dana, kao i mogući rezultati izbora, a ni ponavljanje istih nije u ovom slučaju isključeno.

Koliko je situacija ozbiljna bila, pokazuje primjer velikog broja mještana koji su se okupili oko biračkog mjesta tijekom večeri, a kojih je iz minute u minutu bivalo sve više.

SirokiBrijeg.info