ŠIROKI BRIJEG – “Ovo je više postalo neizdrživo. Svaki put kada kiša malo padne novi udes mi pred kućom. Bogu hvala još nitko poginuo nije niti od vozača, niti od mojih ukućana” – priča nam Radica Sopta pred čijom kućom auti izlijeću svako malo, pa čak i nekoliko puta dnevno.

Apelirala je na institucije da ovaj problem riješe. Ne samo zbog sebe, koliko zbog sveukupne zajednice i obitelji da se ne dogodi kakva veća tragedija, a tada će biti kasno za bilo šta i tko će biti odgovoran za nestručnost osoba koje su zadužene za održavanje prometnica i čuvanje ljudskih života.

Naime, danas oko 13.20 sati u Ulici kardinala Alojzija Stepnica u Širokom Brijegu nova prometna nesreća u kojoj su sudjelovala tri vozila. Do nesreće je došlo kada je Golf 2 u oštrom zavoju proklizao te je pokupio dva vozila koja su dolazila iz suprotnog smjera. Prvo je udario u bočni dio taksi vozila Renault Megane, a zatim proklizavanjem nastavio i pokupio drugo Audi A3.

Sreća u nesreći je što nastradalih nije bilo, nego su na vozilima nastale materijalne štete, a koju je najviše pretrpio Golf.

Djelatnici PU Široki Brijeg koji su obavljali očevid umalo su svojom nestručnošću i bahatim ponašanjem izazvali još veću i ozbiljniju nesreću.

Dok su dvojica prometnih policajaca obavljala očevid, “zaboravili” su na prometnicu postaviti znakove upozorenja kojima bi skrenuli pozornost vozačima koji dolaze iz smijera Brijega da pripaze na vozila koja bi mogla doći s druge strane iz nepreglednog i opasnog zavoja dok su obavljali očevid, a nitko nije ni regulirao promet tako da je umalo došlo do još veće nesreće s puno više vozila, a možda ozbiljnije situacije gdje je moglo biti i nastradalih.

Prišao sam mlađem policaju i kazao mu zašto znak upozorenja nije postavljen iz drugog smjera jer vozila koja dolaze sa gornje strane ne vide što ih iza zavoja čeka – odbrusio mi je da pitam starijeg kolegu jer on “ništa nezna” (vjerojatno izrevoltiran što je naš medij javnost izvještavao o ovoj prometnoj nesreći). Nakon toga se obraćam starijem policajcu koji je bio na kolniku sa sudionicima prometa i isto mu govorim da postave signalizaciju na što mi govori “šta ja slikam i da se udaljim i da ja ne brinem za to”! I baš u tom trenutku škripa, proklizavanje, auto iza auta iz jedne i druge strane po jednom kolničkom traku nepreglednog zavoja i umalo lančani sudar više vozila. Svi su se “skamenili”, pa i ta dva nadobudna pametna policajca.

Sreća, dobro je prošlo a ja više nisam sam bio koji ih je upozoravao na njihovu nesmotrenost, nego su počeli i ostali vozači koji su prolazili tuda dobacivati im da postave znak upozorenja. No, oni to ni dalje nisu učinili nego su završili očevid i naredili da se vozila uklone s kolnika.

Zaštitna ograda koja je na taj dio prometnice postavljena prije nešto više od pola godine zbog učestalih udesa je sve više udubljenija od silnih udara brojnih vozila u nju, no asfalt i dalje nije ”naraban” kako bi se povećalo trenje prilikom vožnje i samim time smanjila brojna proklizavanja.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info