Na ovogodišnjem izdanju Concorso d’Eleganza Villa d’Este, događanja na sjeveru Italije, BMW je predstavio svoj koncept 2002 Hommage, u čast svog praoca, legendarnog 2002 Turbo modela.

O čemu se radi? Kao što već znamo, bavarski brend slavi svoj stoti i ravno pedesti rođendan slavne serije 02, a korištenje spomenutog talijanskog prestižnog eventa kompliciranog naziva nije od jučer.

BMW-2002-M2-Hommage462016 2

I prije su odlazili tamo na obalu jezera Como kako bi svijet obasjali svojim privlačnim studijama (BMW Mille Miglia concept, BMW 3.0 CSL Hommage concept, BMW Pininfarina Gran Lusso Coupe). BMW očito voli okrugle brojke slaviti sa stilom. A zašto i ne? Na 2002 Turbo nikad nije dosta trošiti riječi, kad je već prva europska serija na turbo tehnologiju. Prašio je sve od 1966. do 1975. kad mu je malo pozornost ukrao nasljednik mu M3. Svejedno, konceptni 2002 Hommage je novo ruho koje je dizajnerski uglavnom bazirano na svom najslavnijem pretku i M2 kupeu.

BMW-2002-M2-Hommage462016 3

Ideja cijele posvete je očito bila retro futurizam, što je jasno i iz površnog pogleda prednjeg dijela i shark njuške s retro svjetlima. Nešto agresivniji stilom, ovaj koncept ima ipak više modernih obrisa poput proširenih blatobrana, nevidljivih kvaka ili pak strogih izlomljenih linija boka. Karoserija je specifične ledene svijetloplave boje, masivne felge su 20-inčne, a ono zlaćano što se nazire su kočione čeljusti. Ni iza nije za baciti sa svojim retro LED svjetlima, integriranim spojlerom te karbonskim detaljima.

BMW-2002-M2-Hommage462016 1

Zbilja zanimljiv stajling, a i oku ugodan. Zbog boje se doima kao da je stvoren za snijeg pa je puni pogodak ideja promo fotkanja modela u takvom okruženju. Šteta što nije za drugo nego za „modnu pistu“. Naime, ovaj model, u kojem se tako uspješno ljube prošlost i budućnost, nije za serijsku proizvodnju, nego samo za konceptualno pokazivanje lijepog dizajna. „Ne prodajem, samo se hvalim“ štih. Ništa neobično za njih i njihove koncepte. Valjda zato i tajanstvenost oko toga što se nalazi ispod te šarmantne haube, nema službenih specifikacija. Ako vas krasi čak i natprosječna mašta, nije za očekivati tu ne znam što osim onog vjerojatnog: serijski motor iz modela M2, 3.0 litarski šestocilindrični twin-turbo s 370 konjskih snaga.

BMW-2002-M2-Hommage462016 5

Smnjamo da će se itko buniti ako ovakva njuška morskog psa zaživi na nečemu u budućnosti i na kraju, nije neka utjeha, ali bar ga možemo gledati, ako ne već i dirati.

Automobili.hr