FOTO: Auto za foliranje – Chevrolet Camaro ZL1

Chevrolet Camaro – taj legendarni američki automobil koji je od momenta svog rođenja istog časa bačen u vatru i od šezdesetih godina prošlog stoljeća na tržištu američkih Muscle-car automobila nudi savršenu alternativu za Ford Mustang.

Ispočetka je Mustang bitku po bitku dobivao taj rat, da bi se krajem sedamdesetih cijela priča izjednačila i takvom ostala do današnjih dana.

Doduše, Camaro je za mnoge i dan-danas u podređenom položaju u odnosu na Mustang, no Chevrolet je svejedno uporan i pod svaku cijenu želi zadržati horde fanova koji se oko svakog novog detalja vezanog uz Camaro i u današnje vrijeme itekako vesele.

…a imaju i zašto, jer Camaro iz generacije u generaciju sve više „vuče“ prema nostalgiji koju su tijekom duge povijesti ovog modela potaknule neke doista posebne izvedenice ovog legendarnog američkog automobila.

camaro2016 23032016 2

Kada je u sklopu prošle generacije Camara na tržište izašla verzija ZL1 nitko izvan Amerike nije bilježio neprospavane noći i tresao se na sam spomen ovog modela i legendarne oznake koja je tom prigodom uskrsnula. Dapače, većina je europskih časopisa ovaj (pre)težak i (previše) nezgrapan automobil u odnosu na vitke i fit Europljane proglasila neupotrebljivim. No u Americi je ZL1 usprkos svemu tome zabilježio sasvim solidnu prodaju i ispao jednim od poželjnijih sportskih automobila koji su tijekom posljednjih godina na tržište dolazili s markicom „made in USA“.

Tome je jednim dijelom pomogla relativna bezličnost SS-verzije, a drugim sama oznaka koja u Chevroletovom opusu već desetljećima označava nenormalno puno snage za jedan automobil.

Stoga je Camaro ZL1 velik broj ljudi ostavio ravnodušnima, no nikoga nije razočarao.

.
.

Aktualna generacija Camara uz sebe veže nekolicinu dobrih i loših stvari. No ona najgora veže se uz činjenicu da je zbog Fordovog dodvoravanja europskom tržištu i Chevrolet odlučio Camaru podariti 4-cilindrični motor koji izuzev određene količine snage ne troši poput nekog ratnog razarača ili svemirskog broda.

No time je i Mustangu i Camaru oduzet dio osobnosti, te su se odluke oko 4-cilindraša pod poklopcima motora ta dva automobila ispostavile kao krive i apsolutno nepotrebne, ma koliko su u tehnološkom smislu Ameri zbog silnog truda otišli daleko.

Mislim, ako se mene pita, američki Muscle-car mora imati megalomansku zapreminu motora, osam cilindara raspoređenih u slovo „V“, hrpetinu konja i pomalo ruralni dizajn u sklopu kojeg sedamdesete nikada nisu prestale biti aktualne. Stoga američki automobil s četiri cilindara i dvije litre zapremine ni uz dvadesetšest Turbo-punjača nikada ne bih mogao vidjeti kao nešto poželjno, a ni potrebno, kad smo već kod toga.

camaro2016 23032016 4

Uglavnom, ovaj novi Camaro sa sufiksom ZL1 nema problema s promicanjem ekoloških ideja. Vozači ovog automobila ne moraju biti opterećeni s time koliko su vjeverica i netopira spasili, te kolike ozonske rupe nastaju iza njih pri ubrzavanju.

Ovaj Camaro nije Prius ili neki sličan „ekološki-nastrojeni“ stroj koji za cilj ima spašavanje planete ili neku tome sličnu glupost, već se radi o automobilu koji je uz sporadične urlike bez problema u stanju upropastiti organizam vozača i sporadično mu razmjestiti organe. Samim time je riječ o automobilu koji ne pati od dvostrukih mjerila ili poremećaja osobnosti, kao što je to slučaj s nekim drugim automobilima na tržištu, te je već samim time vrijedan spomena i štovanja.

camaro2016 23032016 5

Tome u prilog prvenstveno ide LT4-motor koji uz osam cilindara i megalomanski velike zapremine raspolaže s nekih 640 konja i čak 868 Nm maksimalnog okretnog momenta koji je prisutan praktički od okretanja ključa u bravi paljenja.

Moram priznati da me sva ta silna snaga s jedne strane veseli, dok me s druge ipak pomalo i čudi, jer je razlika u količini rado galopirajućih mehaničkih životinja između ove izvedenice Camara i najjače verzije Corvette (odnosno Z06) tek nekih 10 konjskih snaga. No kako u Chevroletu nikada nisu brkali publiku vezanu uz ta dva modela (za razliku od npr. Porschea, koji je potrošio hrpu vremena za kalkuliranje količine snage modela Cayman i 911, kako bi kupce 911-ice zadržao tamo gdje jesu), cijela ta priča zapravo i ne treba ispadati čudnom.

S druge strane ipak čudi da se Camaro ZL1 na tržištu pojavljuje s 10-brzinskim mjenjačem, umjesto Corvette koja za Chevrolet ipak predstavlja sam vrh ponude modela.

Doduše izuzev čak 10 brzina i činjenice da je takav mjenjački sklop svoju premijeru doživio unutar Camara još više čudi da je isti razvijen u suradnji s Fordom, što za mnoge štovatelje obje marke predstavlja svetogrđe, jer zapravo anulira razloge njihovog vječnog prepucavanja i dobrim ih dijelom radi budalama koje se bore za krive stvari.

camaro2016 23032016 6

Što se šasije tiče, u Chevroletu se kunu u napredak i tehnologiju kakvom se čak i puno skuplji sportski automobili ne mogu pohvaliti, a tu je i provedena kura mršavljenja u sklopu koje je novi Camaro ZL1 u odnosu na stari lakši čak 91 kilogram.

Taj će se manjak kilograma uz cijelih 60 konja razlike u odnosu na stari Camaro ZL1 apsolutno vidjeti i u domeni performansi, te je usprkos (zasad) šutnji iz Chevroleta po tom pitanju za pretpostaviti kako će ubrzanje do stotke trajati nekih 3,5 sekundi.

Isto tako vrijedi pretpostaviti i da će novi Camaro ZL1 bez problema potegnuti i do maksimalne brzine od 300+ kilometara na sat, za što je pak izuzev viška snage i lakše karoserije zaslužno i nekih stotinjak sati, koliko su inženjeri proveli pimplajući po karoseriji i raznoraznim otvorima na njoj, ne bi li dobili „automobil koji na cesti i na stazi može parirati najboljim sportskim automobilima današnjice“.

Uglavnom, kad se sve zbroji i oduzme, nema razloga sumnjati u taj dio priče, jer već u teoriji i bez nekih konkretnih mjerenja ovaj Camaro doista djeluje impresivno.

camaro2016 23032016 7

Od opreme i igračaka unutar nove generacije Camara već postoji itekako puno detalja koji kupce privlače u salone, no ZL1 sve to diže na još neku potenciju, jer izuzev „Magnetic Ride Control“ ovjesa i „Performance Traction Management“ sustava ova najjača verzija Camara ima i nekolicinu detalja koji bi se mogli opako dopasti potencijalnim kupcima.

Prvenstveno je to kočioni sustav koji u maniri najboljeg potpisuje tvrtka Brembo, a zatim su tu 20-inčne kovane felge s ogromnim 285/30 i 305/30 gumama koje pak potpisuje tvrtka Goodyear.

Tu je naravno i za ovaj Camaro posebno napravljen diferencijal, a sve zajedno će budnim okom pratiti Chevroletov „Performance Data Recorder“ i bilježiti performanse u svako doba dana i noći, te vozaču davati informacije s kojima će automatski biti omogućeno preseravanje po forumima i društvenim mrežama.

Dakle idila, zar ne?!

camaro2016 23032016 8

Što se pak ostalih detalja tiče, iz Chevroleta poručuju kako će se „uskoro znati više“, pa se nadam da to „uskoro“ podrazumijeva salon automobila u New Yorku, gdje bi se Chevrolet Camaro ZL1 po prvi puta trebao pokazati javnosti.

Doduše, za ostatak detalja Chevrolet i nakon salona u New Yorku ima vremena, jer je sam početak proizvodnje planiran negdje do kraja godine, pa vjerujem da će informacije zajedno s rezultatima pojedinih testiranja nastaviti stizati na kapaljku i malo-pomalo slagati cijelu sliku oko ovog već u teoriji fascinantnog automobila.

camaro2016 23032016 9

Automobili.hr