Home slajd Glavna FOTO: Akcija uređenja i proširenja groblja Mekovac – “biseri” bi gradili grobove nasred puta!?

FOTO: Akcija uređenja i proširenja groblja Mekovac – “biseri” bi gradili grobove nasred puta!?

0
FOTO: Akcija uređenja i proširenja groblja Mekovac – “biseri” bi gradili grobove nasred puta!?

ŠIROKI BRIJEG – Fin, lijep i sunčan petak 27. svibnja u Širokom Brijegu izmamio je mnoge građane u šetnju, ali tu je bilo i društvenih akcija, a jedna od njih se održala na području MZ Brig na području Širokog Brijega.

Naime, stanovnici Mjesne zajednice Brig odlučili su ovaj dan iskoristiti i urediti groblje Mekovac.

Iako je već jedna ovakva akcija održana nedavno (prije dana Blagoslova polja), trebalo je ponovno izaći na teren i urediti “trajna počivališta” svih onih koji su pokopani na ovom groblju.

Trava koja je dobro narasla, a zahvaljujući kiši koja se ovih dana fino napadala i brojni cvjetni aranžmani koji su uvenuli, svijeće izgorile ili se otopile, ispraćeni su na trajni počinak na odlagalište otpada.

Iako su spomenuto članstvo i ekipa MZ Briga osnovani prije nekih godinu dana, mnogobrojne akcije su već iza njih, gdje zajedničkim snagama uljepšavaju svoju Mjesnu zajednicu, ne samo zbog sebe nego i za svoje sugrađene, kao i goste iz svih krajeva svijeta koji dolaze obići brojne institucije koje se u ovom području Širokog Brijega nalaze.

Nakon što su oformili prije par mjeseci Vijeće i ekipu koja će biti zadužena za održavanje groblja Mekovac, usljedili su planovi oko proširenja istoga, preuzeli svu odgovornost oko uređenja istoga, te odlučili uvesti red kako više nitko ne bi na svoju ruku bespravno izgrađivao grobove kako se kome prohtje.

Takav smo upravo i jedan primjer zatekli na licu mjesta gdje je jedna osoba odlučila napraviti grobnicu nasred puta, što su na vrijeme spriječili članovi ovog Vijeća i sanirali tu “raku” te dali do znanja kako je dosta nelegalne izgradnje i da je kraj takvim pokušajima uzurpiranja zemljišta.

Nadalje, kako smo mogli doznati od Vijeća MZ Briga, projekt proširenja groblja Mekovac je spreman, pa će se uvesti reda kako ne bi dolazilo do toga da obitelj koja dolazi na grobove svojih najmilijih moraju preskakati preko drugih grobova ili na njima stajati.

Samo Vijeće je preuzelo na sebe ovaj teret održavanja i uređenje, te simbolično od 10 KM na godišnjoj razini po ukopnom mjestu naplaćuju te usluge, kao što će također od tog novca napraviti oglasnu ploču, postaviti zvučnike na više lokacija, gdje neće više dolaziti da oni koji stoje na drugom dijelu groblja pa ne čuju misu.

Utvrđen je prostorni plan groblja „Mekovac“ – izrađena je geodetska podloga cijelog groblja, a dogovoren je i redoviti odvoz smeća. U tijeku su aktivnosti na utvrđivanju točnog popisa ukopnika – nositelja korisničkog prava po ukopnim mjestima.

Popis lokacija na kojima se može izvršiti uplata godišnje naknade za održavanje groblja:

Gradska mrtvačnica Š.Brijeg
(Mile Šušak :: 063/354-987)

Svjećarna Šušak, Trn
(Marko Šušak :: 063/311-954)

Cvjećarna “Mila” (Lola)
(Josipa Skoko :: 063/402-722)

U slučaju potrebe za uslugama posmrtne pripomoći moguće je se obratiti Predsjedniku Odbora za groblje (Mili Šušku) ili se javiti u Gradsku mrtvačnicu Š.Brijeg.

Sve uplate će se evidentirati i redovito javno objavljivati putem web stranice: www.mz-brig.com / Odbor za groblje

Napomenimo još i to kako je parking također jedan od najvećih problema, što predstavlja sramotu naših sugrađana. Mnogi bi “biseri” – da mogu, vozila svoja parkirali u groblju da nema ograde. No na sreću i tome će uskoro doći kraj i tu će se reda uvesti, kada se već nekima ne da dokazati.

Izgleda kako je ovo tek početak hvalevrijednih akcija na Brigu, i sa zadovoljstvom ćemo pratiti sve njihove aktivnosti, jer ako se misli napraviti nešto dobro za svoj grad, prvo treba krenuti sa svog područja, odnosno uređivati i sređivati neke stvari!

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info