Home Vijesti Ekonomija & Gospodarstvo Firma iz Širokog Brijega koja se bavi iznajmljivanjem dizalica savjetovala SDP BIH za 198.000 KM!?

Firma iz Širokog Brijega koja se bavi iznajmljivanjem dizalica savjetovala SDP BIH za 198.000 KM!?

0
Firma iz Širokog Brijega koja se bavi iznajmljivanjem dizalica savjetovala SDP BIH za 198.000 KM!?

Služba za reviziju Središnjeg izbornog povjerenstva(SIP) Bosne i Hercegovine identificirala je kao sporna potraživanja od oko 198.000 KM koja je Socijaldemokratska partija BiH iskazala prema tvrtki Promotiv d.o.o. iz Širokog Brijega i zaključila da je ta stranka prekršila Zakon o financiranju političkih stranki.

Transparency International u BiH je proslijedio informacije SIP-u zbog ovih spornih potraživanja i činjenice da je tvrtka koja na svojoj web stranici kao djelatnost navodi iznajmljivanje dizalica pružala usluge vezane za savjetovanje u provođenju kampanje, te sumnje da se radi o fiktivnim potraživanjima.

Osim djelatnosti tvrtke koja je pružala usluge, zanimljivo je i da je sporna potraživanja prema preduzeću iz Širokog Brijega, za koja se očigledno ne zna na kojem je temelju nastala, otkupila tvrtka Analytics Expert iz Hrvatske koja se nalazi u središtu istrage USKOK-a, jer se dovodi u vezu s financijskim prevarama i pranjem novca, odnosno izdavanjem fiktivnih faktura. Revizori su ispitali ova potraživanja i zaključili da računi koje je poduzeće iz Širokog dostavio SDP-u nisu knjigovodstveno ispravni, a na njima nije navedeno ni razdoblje u kome su navedene usluge pružene, priopćeno je iz Transparency International u BiH.

U izvješću se navodi da su na računima koje je ova tvrtka ispostavila SDP-u navedene usluge savjetovanja u oblasti kriznog komuniciranja u vrijednosti 22.500 KM, usluge analize i izrade strategija odnosa s javnošću u iznosu od 26.325 KM, usluge najma audio i video opreme u iznosu od 21.117,98 KM, usluge savjetovanja u oblasti odnosa s medijima u iznosu od 31.005 KM, izrada i analiza materijala za provođenje aktivnosti u odnosima s javnošću, medijima i javnim institucijama u iznosu od 31.005 KM, usluge za klijenta u iznosu od 21.483,92 KM, naknada po sporazumu o realizaciji ugovora o saradnji u iznosu od 12.000 KM itd. sve do iznosa od 198.164,30 KM.

Bitno je napomenuti da je tvrtka Promotiv te godine imala ukupne prihode od oko 214.000 KM i oni su približni obavezama SDP-a koje su tada nastale. Zbog svega je ovaj slučaj Transparency international u BiH uputio SIP-u sa zahtjevom da se utvrdi porijeklo ovih potraživanja, navodi se u priopćenju.

U izvješću se navodi da je Promotiv iz Širokog Brijega pored navedenog izmirila i dio obaveze SDP-a prema Platiniumu d.o.o. Tuzla u iznosu od 31.835,70 KM kao i da ova stranka u izvješću nije iskazala obavezu po ugovoru o preuzimanju potraživanja u iznosu od 93.835,70 KM koje je sklopila s tvrtkom Promotiv d.o.o.

SDP-e u financijskom izvješću za 2019. kasnije navodi da su potraživanja prema Promotivu iz Širokog Brijega otkupljena od Analytics Expert iz Hrvatske, a koji je, kako je već spomenuto predmet istrage USKOK-a zbog financijskih prevara, pranja novca i izdavanja fiktivnih faktura. Ovo će tek naknadno biti predmet revizije, imajući u vidu da su tek sada objavljena revizorska izvješća za 2018. godinu.

Revizori su utvrdili da stranka nema točnu evidenciju o obavezama ni prema Platinium d.o.o. Tuzla. SDPBiH je u poslovnim knjigama i financijskom izvještaju prijavio obavezu Glavnog odbora stranke prema ovom pravnom subjektu u iznosu od 29.964,33 KM. Međutim, uvidom u analitičku karticu Platinium d.o.o. Tuzla utvrđeno je da stranka nije knjižila dva računa, u iznosima od 31.835,70 KM i 61.240,04 KM. Dio obaveze Socijaldemokratske partije BiH, u iznosu od 31.835,70 KM, Platiniumu d.o.o. Tuzla je izmirio pravni subjekt Promotiv d.o.o. Široki Brijeg, pa su obaveze stranke umjesto prijavljenih 29.964,33 KM iznosile 91.672,37 KM.

Revizori su spornim utvrdili i iskazane preplate prema 69 dobavljača u ukupnom iznosu od 87.434,82 KM pa je zbog toga zaključila da SDP u poslovnim knjigama nije uspostavio potpune i točne evidencije o svojim obavezama, niti je u financijskom izvješću iskazala njihovo stvarno stanje.

Služba za reviziju je zbog ovoga istaknula da je SDP-e prekršio član 11. stav (1) i član 12. stav (1) i (4) Zakona o financiranju političkih stranaka, a koji se odnose na vođenje poslovnih knjiga i evidencija, te će se naknadno provoditi postupci izricanja sankcija u odnosu na kršenja identificirana u revizorskim izvješćima.

Transparentno.ba