Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić posjetio je povratničke zajednice na području općine Ljubuški, priopćeno je iz resornog ministarstva.

Tokom posjete, Ramić i općinski načelnik Nevenko Barbarić, sa saradnicima, održali su radni sastanak o projektima korisnim povratničkoj populaciji. Sastanku održanom u općinskoj upravi prisustvovali su i predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Mumin Elezović (predsjednik) i Tarik Mujanović.

Ministar Ramić je posjetio lokalitete u Ljubuškom na kojima se realiziraju projekti Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, kao što su projekti sanacije Krehića džamije, izgradnje puta na Mostarskim vratima te izgradnje igrališta u naselju Gadska. Boravak je završen posjetom starogradskoj kuli u Ljubuškom.

– Današnja posjeta je bila u znaku razgovora i očitovanja motivacije za dalji napredak. Protekla je u znaku spoja između zahtjeva moderniziranja, kao što su poboljšanje saobraćajne infrastrukture, te historijskih tragova postojanja različitih kultura na ovom području, što je neophodno sačuvati po svaku cijenu. Krehića džamija i Starogradska kula podsjećaju da je tako bilo, a vitalna povratnička populacija garant je da će tako i ostati – rekao je ministar Ramić.

Dodao je da Federalno ministarstvo raseljenih osoba ostaje posvećeno podršci povratnicima na svim područjima Bosne i Hercegovine, s posebnim fokusom na projektima održivosti povratka i podrške mladima u obrazovanju i zapošljavanju.

SirokiBrijeg.info