FDA odobrila za javnu prodaju specijalne šprice koja zaustavljanje krvarenja u 20 sekundi

Američka agencija FDA odobrila je korištenje specijalne šprice, koja je dosad bila korištena samo u vojsci, i za građanstvo. Ovaj uređaj omogućava zaustavljanje krvarenja nakon ranjavanja iz vatrenog oružja već u 20 sekundi. Šprica Xstat Rapid Hemostasis System ispunjena je sitnim spužvicama, a kada se ubrizgaju one se u trenu rašire, te blokiraju protok krvi, odnosno pružaju pritisak koji zaustavlja krvarenje.

– Kada imate proizvod koji je razvijen za korištenje na ratištu, onda znate da je planiran za trenutke iz najgorih scenarija. Tada treba reagirati najbrže moguće i to u uvjetima kada možda nemate stručne osobe uza sebe da vam pomognu. Uzbudljivo je pratiti prijenos ove tehnologije na korištenje u hitnoj službi, koja sada ima dodatni učinkoviti alat za prvu pomoć civilnim žrtvama. Tako nešto može spašavati živote – istaknuo je dr. William Maisel, direktor odjela za evaluaciju liječničkih instrumenata agencije FDA, koja brine za odobravanje i hrane i lijekova u Americi.

Jednom kada se upotrijebi takva šprica sa spužvama djelotvorno se sprječava krvarenje više sati (do 4 sata), što je dovoljno vremena da se pacijent prebaci u bolnicu pa čak i prođe operaciju.

Prema jednom kirurškom istraživanju Instituta američke vojske čak 30 do 40 posto civilnih žrtava umre zbog iskrvarenja, a 33 do 56 posto takvih smrti dogodi se na putu za bolnicu.

Amerika redovito ima problema s pucnjavama. U 2015. godini zabilježeno je preko 49.000 incidenata koji su uključivali vatreno oružje, uslijed čega je preminulo 12.430 osoba, a ranjeno je još preko 25.000 osoba.

24sata.hr