Home OTPOR - Vijesti izvan ŽZH Faktor tvrdi kako na sastanku nije bilo govora o nikakvoj EU, nego o preuzimanju Obavještajno-sigurnosna agencija BiH

Faktor tvrdi kako na sastanku nije bilo govora o nikakvoj EU, nego o preuzimanju Obavještajno-sigurnosna agencija BiH

0
Faktor tvrdi kako na sastanku nije bilo govora o nikakvoj EU, nego o preuzimanju Obavještajno-sigurnosna agencija BiH

Aleksandar Vučić, Milorad Dodik i Dragan Čović su u ponedjeljak u Beogradu, kako tvrde, razgovarali o europskim integracijama regije i njenom ekonomskom oporavku. S druge strane, Faktor od dobro obaviještenih diplomatskih izvora saznaje da je na stolu bilo nekoliko tema, a niti jedna od njih se nije odnosila na put ka Europskoj uniji ili ekonomiju.

Jedna od važnijih tema je, tvrde izvori Faktora, bila Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) Bosne i Hercegovine.

Uzimajući u obzir da ova državna institucija već duži vremenski period predstavlja prepreku politikama koje reprezentira ovaj trojac, te da dosadašnji pokušaji destabilizacije i stavljanja pod kontrolu, poput produkcije lažnih afera, nisu urodili plodom, odlučeno je da se krene u realizaciju “rezervnog plana”, a on uključuje i mogućnost uhićenja generalnog direktora OSA-e Osmana Mehmedagića.

Taj plan podrazumijeva intenziviranje pritisaka na OSA-u, odnosno njeno rukovodstvo predvođeno Mehmedagićem, preko jedne od institucija nad kojima Dodik i Čović imaju punu kontrolu, a to je Tužiteljstvo BiH. Toj je instituciji naloženo hitno djelovanje kako bi se što prije preuzela kontrola nad OSA-om i njenim resursima.

Osnovni zadatak OSA-e je, u skladu sa Zakonom o toj državnoj agenciji, prikupljanje, analiziranje i distribucija obavještajnih podataka u cilju zaštite sigurnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, a zbog provedbe tih aktivnosti je već godinama na udaru politika koje predstavljaju Milorad Dodik i Dragan Čović.

Još u srpnju 2017. godine je, podsjetit ćemo, Milorad Dodik poručio da OSA “funkcionira tako da uništi srpski i hrvatski identitet”.

-To nije naša služba. To je nama neprijateljska služba. Mi je tako i posmatramo – izjavio je Dodik, a svoje je tvrdnje kontinuirano ponavljao u periodu koji je uslijedio.

Osman Mehmedagić na čelu OSA-e ne odgovara ni Draganu Čoviću, što predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH nije ni skrivao.

-Što se tiče obavještajnog sektora u BiH, ne prihvaćam imenovanje sadašnjeg direktora. Moramo se dogovoriti što se tiče rada OSA-e. Vrlo jasno, ne prihvatamo sadašnje kadrove OSA-e – poručio je Čović 28. rujna ove godine.

U međuvremenu su, uporedo sa verbalnim kritikama na račun OSA-e i njeno rukovodstvo, isti izvori producirali afere kojima se ta agencija nastojala destabilizirati.

“Aferama” poput one nazvane “Ušće”, u okviru koje je utvrđeno da je Nikola Špirić (SNSD) krivotvorio dokumentaciju, navodnog prisluškivanja službenika i privrednika iz Hrvatske, pa i poništavanjem diplome direktora OSA-e u režiji institucija pod Dodikovom kontrolom, rukovodstvo OSA-e nastojalo se “disciplinirati”. Uzimajući u obzir da niti jedan od tih pokušaja nije urodio plodom, osovina Dodik – Čović sa političkim pokroviteljima iz regije odlučila je, očigledno, preći u narednu fazu i pokušati se konačno obračunati sa rukovodstvom OSA-e i tu agenciju staviti pod svoju kontrolu.

Faktor.ba