Home COVID-19 / POMOĆ - ZAPOVIJEDI EVO IH OPET: Stručnjaci se ponovno vraćaju “na male ekrane”!

EVO IH OPET: Stručnjaci se ponovno vraćaju “na male ekrane”!

0
EVO IH OPET: Stručnjaci se ponovno vraćaju “na male ekrane”!
FOTO: Mili Marušić

Nakon što je odlukom Vlade FBiH od 29. svibnja 2020. stanje nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (Covid-19) prestalo sa 31. svibnjem, Krizni sožer Federalnog ministarstva zdravstva donosi naredbe i odluke koje su obavezujuće za krizne stožere županijskim ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu te za pravne i fizičke osobe.

-Federalna uprava za inpekcijske poslove i županijske uprave za inspekcijske poslove, kao i inspekcije organizirane pri mjerodavnim ministarstvima u županiji, odnosno općinski i gradski inspektori naredbom su zaduženi da pojačaju inspekcijski nadzor, a u cilju kontrole provođenja naređenih mjera i sprječavanja širenja Covida-19 na području svoje jurisdikcije. Naredbom se FMUP – Federalna uprava policije i županijska ministarstva unutrašnjih poslova i uprave policije zadužuju da, sukladno točki IV Odluke o proglašenju prestanka stanja nesreće uzrokovano pojavom koronavirusa, poduzimaju mjere iz svoje mjerodavnosti kao podrška inspekcijskim službama, a u cilju kontrole provođenja naređenih mjera i sprječavanja širenja Covida-19 na području svoje jurisdikcije – naglašavaju iz Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Napominju da je županijskim stožerima ministarstava zdravstva data mogućnost uvođenja i restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u županiji, odnosno općini, uz redovno obavještavanje Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva te građane podsjećaju na obavezu poštivanja mjera prevencije i osobne zaštite.

Naredbom je obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru, kao i u otvorenom javnom prostoru ukoliko na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba. Pridržavanjem mjera koje su na snazi, štitimo sebe i druge i sprječavamo širenje virusa i povećanje broja oboljelih. Posljednji podaci nam pokazuju kako nepridržavanje mjera lako može dovesti do naglog povećanja broja oboljelih i od pojedinačne odgovornosti svakoga od nas zavisi kakvu ćemo situaciju imati u danima koji su pred nama.

Federalno ministarstvo zdravstva danas je, na zahtjev županijskih zavoda za javno zdravstvo i uz stručno mišljenje Zavoda za javno zdravstvo FBiH, dalo suglasnost Tuzlanskom kantonu i Kantonu Sarajevo za proglašenje epidemije u ovim županijama, a pokrenuta je i procedura za proglašenje epidemije zarazne bolesti Covid-19 na teritoriji Federacije BiH, stoji u priopćenju.

SirokiBrijeg.info