FOTO: MIli Marušić

Nakon jučerašnjih nagađana u medijima kako je predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić razriješio ministra MUP-a ŽZH Zdravka Borasa koji mu je stavio svoj mandat na raspolaganje nakon što je prvostupanjskom presudom proglašen krivim zbog kaznenog djela Prijevare od Predsjednika Vlade ŽZH Zdenka Ćosića doznajemo kako je ona tek danas prihvaćena.

“Vidio sam jučerašnja nagađanja u medijima kako sam prihvatio jučer ostavu od ministra Borasa, ali to nije točno jer sam ju prihvatio tek jutros, i tako razriješio ministra Zdravka Borasa s te dužnosti Ministra MUP-a ŽZH. Odluku sam uputio na znanje Skupštini ŽZH i očekujem kako će već na narednoj Skupštini koja je zakazana za sljedeći petak 13.prosinca, biti pokrenuta procedura, odnosno imenovanje novog ministra unutarnjih poslova” – kazao je netom nakon potpisivanja razrješenja ministra Borasa s ove pozicije predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić za portal SirokiBrijeg.info.

Na naš upit ima li već kakav prijedlog mogućih kandidata koji bi mogli doći na njegovu poziciju, odgovorio nam je kako sad zasad nema. “U međuvremenu ćemo održati konzultacije i do petka, tj do zakazane Skupštine imati i moguće kandidate ili kandidata koji će na moj prijedlog razmatrati tko će popuniti tu poziciju” – kazao nam je predsjednik Vlade ŽZH.

Je li bilo ikakvih pritisaka prema Vladi i ministru, i kako on kao predsjednik Vlade ŽZH gleda na njegom potez i situaciju tražili smo pojašnjenje.

“Nije bilo nikakvih pritisaka sa strane, i definitivno treba naglasiti kako je ovo pozitivni presedan u političkoj BiH javnosti. A i jedan od rijetkih slučajeva da ministar nakon ne pravomoćne presude podnosi ostavku, što je po mom sudu čin jedne političke odgovornosti, time štiti daljnje javne kompromitacije i nagađanja, sebe, obitelj, Vladu, i Instituciju u kojoj je on radio. A što je ovo jako pozitivan čin od njega samoga što je stavio mandat na raspolaganje i što je jedini politički ispravan put” – odgovorio nam je predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info