Tog 06. rujna 2017. godine, policijski službenici PU Široki Brijeg na području mjesta Gostuša, rade “sačekušu” na području gdje su pronašli zasađene 54 stabljike indijske konoplje. Tri punoljetne osobe iz Širokog Brijega tom prilikom bivaju uhićene, a jedan pas ubijen na licu mjesta.

Jedan od uhićenih u toj akciji, Branimir Rezić, čiji je pas završio tragično od policijskog metka, za portal SirokiBrijeg.info otkriva detalje i traži pojašnjenje nadležnih institucija radi čega su mu hladnokrvno ubili psa?

Krenimo redom

“Te srijede prijatelj me je pozvao da odem s njim na Gostušu do njegove stare obiteljske kuće, pridružio nam se još jedan naš zajednički prijatelj. Ponijeli smo nešto hrane i pića sa sobom i krenuli smo. Sa sobom sam poveo svog psa Bjanka od kojeg sam se rijetko kada odvajao jer je bio dio mene i obitelji. Tko ima i voli pse, taj jedino može vam reći što znači kada kažem da je bio dio mene i obitelji” – govori nam Branimir na početku prepričavanja događaja koji se zbio tog dana na ovom lokalitetu na području Širokog Brijega.

Ne sluteći što bi se posebno moglo događati tog dana, nakon odmora s društvom i zabave sa psom na imanju, jedan od prijatelja u predvečernjim satima predlaže da krenu s njim kako bi im pokazao svoje nasade marihuane. Pristali su obojica i krenuli.

“Pješačili smo 10-15 minuta, Bjanko i jedan prijatelj su bili nekoliko metara ispred nas i igrali se po ‘onoj škripini’ dok smo nas dvojica iza njih zaostajali nekih 30-ak metara. U jednom trenutku začuo sam hitac te uzvik “STOJ POLICIJA” koji je bio namijenjen prijatelju ispred nas i u čijem je društvu bio moj pas. Dobio je zapovijed da legne na pod, a u tom sam trenutku začuo svoga psa kako cvili. Dok je on ležao pas je bio uz njega. Kako smo bili na brežuljku iznad njega i nismo znali od šoka što se dešava. Netko je viknuo ima li još itko, mi smo se javili i ispred nas su iz obližnjeg šumarka izletjela dva policajca koji su nam zapovjedili da legnemo na pod. Prijatelj koji je bio kraj mene samo me je čudno pogledao neznajući što se dešava te smo legli. Policajci su nam prišli i stavili sredstva za vezanje na ruke. U jednom trenutku začuo sam povik jednog od policajaca ‘UBIJ TOG PSA’. Sve se dogodilo u samo nekoliko sekundi. Policajac koji je bio kraj mog psa i prijatelja samo mu je rekao da glavu okrene i začuo se pucanj. Nakon toga na trenutak nastala je tišina i suze su mi krenule jer više nisam čuo svoga Bjanka” – opisuje nam Branimir trenutke neposredno pred kako kaže hladnokrvno ubojstvo njegovog psa koji mu je bio i više od prijatelja.

Ostalo mu je nejasno zašto nije policajac rekao da psa drži, nego je odmah zapuca u njega i ubio ga tek tako. Nedugo nakon toga na mjesto događaja stiglo je još desetak policajaca koji su ih pazili i radili očevid dok su oni još pola sata ležali na podu zavezanih ruku.

Jedan od policajaca prišao je Branimiru i pitao ga što će sa psom. “Zakopajte ga, dobro ga zakopajte” – odgovorio je.

Policajac ga je zatim upitao gdje da ga zakopaju. Branimir je samo ponavljao (vjerovatno u šoku) “zakopajte ga, dobro ga zakopajte” ne želeći ni vidjeti što su mu psu napravili. Tako su policajci i učinili. Donijeli su neku crnu vreću, ubacili psa u nju i zakopali ga dok su oni još na podu ležali zavezanih ruku.

NASTAVLJA SE…..

U nastavku ove priče donosimo detalje dolaska u policijsku postaju Široki Brijeg. Iskaz osumnjičenog. Potraga za papirima psa. Priopćenje MUP-a ŽZH gdje nije navedeno ubojstvo psa kao i priopćenje Tužiteljstva ŽZH gdje se po prvi puta javno spominje i pas osumnjičenog.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info