Podigli smo veliku “prašinu” nakon prvog djela velikog intervjua s predsjednikom sindikata MUP-a ŽZH Vjekoslavom Markotom, koji nam iz prve ruke otkrio većinu detalja koja javnost nije baš znala. Otkrio nam je kako se policijski djelatnici snalaze u ovim izvanrednim okolnostima. Doznali smo s kakvim su se problemima susretali, i s kojima se još susreću od kada je Stožer civilne zaštite ŽZH pred njih stavio veliki teret i odgovornost kada su krenuli s nelogičnim zapovijedima i tako policiji ŽZH priuštili veliki pritisak.

Brojni djelatnici MUP-a ŽZH stali su uz riječi predsjednika MUP-a ŽZH Vjekoslava Markotu koji je javnosti iznio cjelokupnu situaciju s kojom se susreću. U međuvremenu mnogi djelatnicu MUP-a ŽZH su nas kontaktirali te naveli još neke nepravilnosti, a nekih od njih ćemo se upravo dotaknuti u ovom intervjuu, dok će neke teme ići posebno kroz naredne tekstove.

U ovom novom intervjuu doznali smo iz prve ruke nove i još zanimljivije informacije iz policijskih redova koje niste imali baš prilike čuti iz “režimskih medija”. Doznati smo koji je to novi prijedlog kolektivnog ugovora koji je pred njih stavljen, uplaćuje li se redovito doprinosi za djelatnike MUP-a, zašto je komesar Milan Galić ljut, a ministar David Grbavac ponosan, tko zasluge sebi pripisuju i je li na mjesto glasnogovornice u MUP-u instalirana osoba bez provedbe natječaja…?

Gospodine, Markota, nakon prvog našeg intervjua oko aktualne situacije rada policijskih djelatnika za vrijeme koronavirusa, sad ćemo se bazirati malo na situaciju koja je aktualna bila i prije ovoga, a što sigurno zanimaju odgovore sve vaše kolege, naravno i cjelokupnu javnost. Poznato nam je kako je Sindikat je sačinio novi prijedlog kolektivnog ugovora. Koji su noviteti u tom kolektivnom ugovoru i jesi li krenuli pregovori s Vladom?

Naš prijedlog novog KU je poslan Vladi i Ministarstvu sa zahtjevom za pregovore. Obzirom da je korektno od bilo koga da na neki zahtjev odgovori barem u roku od 30 dana. Nitko službeno nije odgovorio na taj zahtjev iako je dostavljen relevantnim subjektima krajem siječnja 2020.godine. Dakle po našem tumačenju I po pravnoj struci, novi Kolektivni ugovor je stupio na snagu i Vlada ga je prihvatila. Uvedene su mnogobrojne motivirajuće stavke i poglavlja, jasna povećanja plaća, regule oko radnih mjesta, obavljanje nadopuna upražnjenih radnih mjesta, regule I ispravke oko dodatka na minuli rad, jasnija definicija posebnih uvjeta rada I druge naše specifičnosti. Noviteta nema puno, ali ima razrade već postojećih stavki. Pregovora, kako sam već naveo nije potrebno da bude, jer je novi KU prihvaćen.

Uplaćuju li se redovito doprinosi za djelatnike MUP-a?

Kako su česti vicevi o policajcima mi imamo jedan stvaran, koji se dogodio prije mjesec-dva. Jedan naš kolega policajac je otišao u ured MIO/PIO I zatražio izvadak iz matične evidencije o uplaćenim doprinosima. Dobio je sljedeći odgovor: “Po nama ti nisi uopće zaposlen”.

Mi kada odemo u institucije koje su zadužene za doprinose (MIO/PIO I Porezna uprava) dobijemo jedne podatke, a kad smo kod nadležnih u instituciji Vlade dobijamo druge podatke. Po KU ugovoru, Vlada odnosno Ministarstvo je tražilo najavu odlaska u mirovinu najmanje 3 mjeseca prije polaska u mirovinu. To smo I činili, međutim ništa se nije dogodilo. Proces umirovljenja zaposlenika MUP-a je različit, ovisno gdje ste i što ste radili.

Recimo bivši djelatnici MUP-a Ž. J., J.B., Ž. N (puna imena i funkcije poznate uredništvu) i mnogi drugi šefovi ili dužnosnici su čekali Rješenje o umirovljenju vrlo kratko. Zaostali doprinosi su uplaćivani efektno, to je milina. Odlazak niže rangiranih policajaca ili namještenika traje i po 10-12 mjeseci. V.F.je zaposlena u PU Posušje 10.01.1980. godine na mjesto višeg referenta za osobne iskaznice i trebala je otići u mirovinu 10.01.2020. godine jer je napunila 40 godina staža. Još nije u mirovini, zbog ne uplate doprinosa, a njeno umirovljenje smo pismeno najavili u lipnju 2019. godine. U susretu s osobama u MUP-u sam dobio usmena jamstva da će to biti sve na vrijeme. U 12 mjesecu 2019 su mi rekli da je sve završeno za nju samo da je ostao ratni staž iz perioda kada je ona obavljala ratno-radnu obavezu. Međutim, sad je ona izvadila matičnu evidenciju u kojoj nema uplata za 2000-2011, a isto tako 2013, 2014 i 2015 godina, pored ratnih godina.

Više puta sam tražio od Ministra da poduzme nešto, no ništa nije učinjeno do sada. Ona je još u radnom odnosu. Kakav je to način I odnos prema nekome koje dao svojih 40 godina, pripremio sebe I obitelj na tu tešku fazu u životu. Užasno je to stanje, vrijeđanje na najgori način. Mnogi su na ovakav gnusan način šutnuti s dužnosti svojim kućama, pa su im se tek završavale obaveze. Na ovom primjeru pokazuju nebrigu, a opet I jako dobru brigu za one koji su obavljali njima važne funkcije. Sjedao sam s kolegicama i kolegama koji su sve ovo prošli, zaista je bilo neugodno, dolazilo je i do plača-razumljivo, a pitanje je uvijek isto; „Pa zašto se igraju sa mnom, čime sam to zaslužio“. Ovime se šalje poruka i budućim umirovljenicima kojih će biti kroz 2 godine zaista puno. Sindikat je obavio svoje oko visine mirovine u novom Zakonu o MIO/PIO, a poslodavac se nastavlja igrati sa sudbinama ljudi, pa stvarno kako ih nije stid. Pitam se imaju li imalo stida i barem malo od Boga straha?.

Kakva je suradnja Sindikata sa novim ministrom Davidom Grbavcem i komesarom Milanom Galićem? Imaju li dovoljno sluha za probleme koje tište djelatnike?

E to je pitanje čiji odgovor mora biti zaista dugačak, a dugačke odgovore nitko ne voli, ja ću ga probati sažeti na jednu- dvije teme, te u budućoj suradnji nastaviti ako ocijenite da to javnost zanima.

Mislim da Ministar David Grbavac ima sluha za sve, međutim još je rano bilo što reći za njegovu ocjenu. Tek je preuzeo funkciju evo pandemije., Bilo bi nekorektno da bilo što iznosim u vidu ocjene jer je još rano. Novi Ministar, nova nada za policajce, dajmo mu vremena I šansu. Ono što je dobro, to je što je inicirao i formirao Aneks kolektivnog ugovora kojim se istekli KU produžava do 31.03.2020.godine. Planirali smog a još jednom produžiti, do donošenja novog, međutim to je zaustavljeno jer se vjerojatno planira rezanje tih dodataka. Za taj aneks smo imali jedinu suradnju.

Međutim, Uprava, policije na čelu s komesarom daje najveći otpor nastojanjima ovog sindikata. Po nama i meni osobno, upravo oni su nakrivlji što se KU nije proveo u punini. Mnoge stavke nisu provodili na način kako je dogovoren, donosili su jednostrane zaključke I po njima postupali. Mnogi nisu naplaćivali izvanredni rad a koji su po definiciji obavljali, paušali za utakmice od 35 KM, policajci ne mogu dobiti već dulje vrijeme, jer komesar ima svoje tumačenje i postupa onako kako je on to zamislio iako niti jedan član Uprave policije niti MUP-a nije sudjelovao u pregovorima, pa nemaju niti pravo bilo što tumačiti.

Formirana je komisija u MUP-u za tumačenje I praćenje koja je donosila Odluke I zaključke, međutim ni to se nije provelo, dakle vlastito tumačenje. Zapravo se cijela Uprava policije postavlja kao brana i zaštita proračuna, pa tako naređuju usmeno podređenima kako da popune liste sati, a dok u javnom diskursu govore nešto potpuno drugačije.

Za vrijeme ovog razdoblja corona virusa većinom su rukovoditelji bili na poslu do 13 h, ali su sebi nadopunili normu kao da su radili do 16h, odnosno svaki dan gratis dobiju 3h, dok su terenski policajci morali intezivno odraditi svaki dan punih 8 sati. Takve Liste sati nisu stvarne i nisu točne i u najmanju ruku nisu vjerodostojne. Posebno naplatiti plaću po Listi sati koja nije vjerodostojna, upućuje na dosta toga. Ispitat ćemo to sigurno u budućem vremenu.

Ovakve stvari i mnoge druge Komesar spušta na nivo Načelnika PU želeći krivicu prebaciti na njih a on da ostane skriven jer pismene naredbe ne izdaju. Obavljaju to bez tragova. Tko ne stoji iza svoje zapovijedi do kraja, govori puno o njemu. Ali sigurni smo da ćemo dokazati na sudu drugačije, a naći će se krivci. Upravo smo prije ove pandemije planirali tužbe, ali smo ih samo odgodili dok se ovo ne smiri.

Na prošlom sastanku se dogodila jedna nevjerojatnost. Naime, Ministar David Grbavac je otpočeo s hvalidbom policijskih službenika i drugih djelatnika barem 15 minuta, spominjući ozbiljnost, profesionalnost, predanost a i vidljive rezultate na terenu. Nakon njega, Komesar je nastavio s totalnom kontrom, odnosno kritizirajući sve nas, s nastupom prema sindikalcima kao da vodi sastanak Uprave policije. Pitali smo se zapravo, koga on to kritizira i zaključili; upravo sam sebe. Istakao je kako je izvršio kontrolu prethodnu noć i zatekao jednu policajku samu u vozilu i to postavio kao nedopustivo, kao da smo mi za to krivi, a policajci svakodnevno rade sami u patroli već 25 godina. Postavljanjem njemu konkretnih upita za postupanje u specifičnim slučajevima I čistim primjerima s terena, odgovora nismo dobili. Osim svega toga, nema jasnih uputa o postupanju s osobama u vrijeme corona-virusa, a niti postupanja prema migrantima.

Neki dan se dogodio slučaj migranata u Posušju. Više od 3 sata je trajala komunikacija operativnog dežurstva s nadležnim službama I nitko nije postupio u skladu s Naputkom koji je vrijedio prije ovog izvanrednog stanja jer su istakli da taj Naputak više ne vrijedi. U konačnici je izviješten I komesar koji je rekao policajcu doslovno; “Što ste ih dovodili”? Na kraju, ponovno improvizacijom iskusnih I vrijednih policijskih službenika, problem je riješen. Inače je problem česte improvizacije policajaca na terenu jer nema jasnih uputa od strane onih koji bi te upute trebali izdavati neposredno i općenito, a kada se dogodi nekakav problem onda se sva kritika sruši na onog najnižeg-nezaštićenog. To je problem već dugi niz godina jer se praktički preko noći postaje šef bez iskustva, pa kada nastane problem većinom se ne zna kako postupiti. Paralelno s time, upravo takvi će se sada skriti iz policajaca s terena koji su odradili i odrađuju velik posao kao da su oni zaslužni za sve to (a radili su do 13h i nadodali sebi 3h gratis) i ako se zauzme stav da se policiji ne dira plaća, što ćemo upornim stavom nastojati postići, plaća se njima isto tako neće dirati, a državnim službenicima i namještenicima će otkinuti i od godišnjeg i od plaće, odnosno od onoga malo što imaju iako su tri puta manje plaćeni od ovih koji sebe nagrađuju za iznimne rezultate s kojima nemaju nikakve veze.

Imate li saznanja da je na mjesto glasnogovornice u MUP-u instalirana osoba bez provedbe natječaja za to radno mjesto?

Ono što ja znam, a to je da u Zakonu jasno piše da je Ministarstvo dužno imenovati povjerenstvo za prijem državnih službenika namještenika u radni odnos, a jedno mjesto u povjerenstvo bira Sindikat. Za to radno mjesto nije izviješten Sindikat. Dakle, po meni osobno i po sindikatu, nije nitko zaposlen na to radno mjesto. Možda i jeste ali bez nas. U KU a evo i Zakonu neke stvari moraju ići sa Sindikatom. Izbjegavao se u prošlosti pa su stvoreni problemi, nadam se da se neće izbjegavati u budućnosti od strane novog Ministra.

NAJAVA:

Kao što smo na početku kazali, puno toga ima još za ispričati i puno toga se ne zna. Zbog mnogobrojnih tema koje smo otvorili, ovdje priča ne staje. Nastavljamo dalje!

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info