Knešpolje, mjesto na području grada Širokog Brijega koje po posljednjoj statistici broji preko 300 domaćinstava, i oko 1300 stanovnika do dana današnjeg nema izgrađeno vodovodnu mrežu, iako se nalazi uz glavnu prometnicu Široki Brijega – Mostar.

Ali zato imaju jednu kulturno povijesnu znamenitost, a to je Vrelo Crnašnice – Vrelo sv. “Ivana Krstitelja” koje je trenutno zagađeno opasnom i nerijetko smrtonosnom bakterijom Escherichia coli, kao i bakterijom Enterococcus spp. (Streptococcus grupe D).

Idemo sad malo iz početka

“Svake godine nastojimo naše Vrelo Crnašnice podvrgnuti mikrobiološkom ispitivanju kakvoće vode, što zbog prirode, a i nas samih mještana koji tu vodu koristimo za piće, kao i brojne vjernike koji se svake godine okupe u ogromnom broju na dan proslava sv. Ivana Krstitelja. Nekoliko puta smo informirali nadležne na pojedina zagađenja, ali nisu nas smatrali ozbiljno i oni su Vrelo Crnašnice smatrali tehničkom vodom, što bi značilo da ta voda nije za piće ali se može upotrebljavati za pranje, čišćenje, te za navodnjavanje, što je jednostavno nedopustivo jer je to izvor vode i koju mještani konzumiraju, govore za portal SirokiBrijeg.info iz vodstva Eko Udruge “Crnašnica” koja je svojim sugrađanima prezentirala posljednji mikrobiološki nalaz kakvoće vode u čijem smo i mi posjedu.

Posljednja analiza vode na Vrelo Crnašnice na 100 ml vode trenutačno ima 50 koliformnih bakterija, Enterococcus spp. na 100 ml vode trenutačno ima 25, a po život opasne bakterije Escherichije coli ima 100 na 100 ml vode. Podsjetimo kako je po propisima najveća dopuštena količina 0.

Enterococcus spp. (Streptococcus grupe D) – Enterokoki su bakterije fekalnog porijekla.

E. Coli ili Escherichije coli je vrsta fekalnih koliformnih bakterija i obično se nalazi u crijevima ljudi i životinja. Prisutnost E. coli u vodi je jak pokazatelj njenog skorog zagađenja iz kanalizacije ili putem životinjskog otpada. Kanalizacija može sadržati mnoge vrste organizama koji izazivaju bolesti. Ukoliko E. Coli pronađe put iz crijeva u krvotok, te dalje u određene organe, može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme u vidu upala, a u težim slučajevima mogu dovesti i do smrti.

“Ovo je analiza samo za mikrobiološke bakterije i počinje već djelovati ozbiljno,te smo dužni javnost informirati da vodu iz Vrela Crnašnice ne konzumiraju ni u kakvom obliku niti da se njome umivaju zbog vlastitog zdravlja, ili ako već korista da ju obavezno prokuhaju, a nadležnima ćemo dostaviti ove podatke i da se pozabave ovim problemom jer se radi o ljudskim životinjama ovdje”, govore nam iz Eko Udruge “Crnašnica”, te napominju kako treba pod hitno napraviti analizu vode na kemijske mikrobe koji su još opasniji od ovih gore navedenih.

Kako smo doznali ovih dana će biti sazvan sastanak mještana Knešpolja kako bi zajednički pronašli adekvatno rješenje da se stane sa uništavanje ovog povijesno i prirodnog dobra i života svih onih koji ovdje žive.

Postoji li sad imalo zabrinutosti među gradskim ocima i cjelokupnim stanovništvom. Jel dosta više da sami sebe trujemo?

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info