Eko OTPOR: Nelegalno odlaganje otpada – Mještani Ivankovića Doca svima mogu poslužiti za primjer!

Udruga “Eko OTPOR” posljednjih dana na širem području Hercegovine pokušava napraviti adekvatnu analizu po pitanju (ne)legalnog odlaganja otpada, pa iako su uglavnom nailazili na primjere koji su za svaku osudu normalnog čovjeka ovom prilikom donose i jedan svijetli primjer, koji stiže iz kočerinskog sela Ivankovića Dolac.

Naime, tamošnji žitelji se već duže vrijeme susreću s problemom što mještani nekih drugih sela dovoze svoj otpad, te odlažu na lokaciji poznatijoj u kočerinskom kraju kao Gaj. Riječ je o prekrasnoj lokaciji borove šume na prostoru između Ivankovića Doca i Potkraja, a koja sve više i više s vremenom poprima neke druge konture, te sve manje podsjeća na onaj Gaj kakvoga pamte najstariji žitelji ovoga i susjednih sela iz vremena njihovog djetinjstva.

Stoga su se žitelji Ivankovića Doca aktivirali u posljednje vrijeme, te samoinicijativno naručili i kupili nekoliko ploča, koje su potom postavili na adekvatne lokacije, a koje šalju poruku da je na tim lokacijama zabranjeno odlaganje otpada.

Isto tako su na više lokacija u svom selu postavili kamere koje sve snimaju, a koje su primjerice kroz zadnjih desetak dana upravo i snimile određene osobe koje iz drugih sela dovoze svoj otpad, te istovaraju na lokaciji Gaj.

Sukladno prikupljenom dokaznom materijalu ovih dana će podnijeti ili su možda već podnijeli krivične prijave protiv njima poznatih počinitelja.

U udruzi “Eko OTPOR” smatramo kako primjer iz Ivankovića Doca mogu i trebaju slijediti i mještani drugih hercegovačkih sela, te gradskih i prigradskih naselja, a koji se susreću sa sličnim problemima, jer ako se samo stanovništvo neće uključiti, odnosno uhvatiti u koštac s borbom ovakvoga tipa teško će ih se netko sam sjetiti, te ponuditi moguću pomoć u spriječavanju daljnjeg zagađivanja njihovog okoliša, a samim time i povećavanja zaraze svake moguće vrste.

“Kod nas svake druge srijede u jutarnjim satima dolazi vozilo širokobriješkog gradskog komunalnog poduzeća, te po cijeni od 16 KM, koliko iznosi mjesečna naknada po domaćinstvu, odvozi smeće na odgovarajuća mjesta. Naši mještani u Ivankovića Docu velikom većinom plaćaju tu naknadu, a što se vrlo lako može provjeriti u tom poduzeću, pa ako ga mi plaćamo red bi bio da tako čine i žitelji drugih mjesta, a ako već ne žele sigurno ga ubuduće ni nama neće dovoziti, jer ćemo se sa svim takvim propalitetima znati obračunati”, poručili su ovom prilikom mještani Ivankovića Doca.

SirokiBrijeg.info