Ej Ljubuški.info Marija je, vidimo se na sudu! Ej Marija, Ljubuski.info je, poziv na sud nam neće biti ništa novo!

“Zakačila” se novinarka Marija Medić Bošnjak sa portalom Ljubuski.info i Vjekoslavom Markotom predsjednikom sindikata MUP-a ŽZH, a portal SirokiBrijeg.info sve to malo “zagrijao do usijanja” prenešenim tekstom – “KAKAV KRKANLUK, BRAĆO MILA: Ej, ministre Marija je, ovako sam napisala…“, te ovom prilikom bilo bi korektno da prenesemo i demantij od prozvane novinarke, kao i odgovor istoj od portala Ljubuski.info. Što možete u nastavku pročitati:

Demantij Marije Medić Bošnjak

Vodeći se onom: “gledaj tko piše, a ne što piše, nisam mislila reagirati na nebuloze napisane u tekstu pod naslovom “Ej ministre Marija je, ovako sam napisala” objavljenom u u petak na portalu Ljubuski.info, a onda sam nakon mnoštva poziva i upita kako od strane kolega, prijatelja pa i neprijatelja osjetila potrebu reagirati.

Naime, u spomenutom tekstu navodi se kako je neka Marija novinarka FENE nazvala Vjekoslava Markotu predsjednika sindikata MUP-a ZHŽ-a u 10.38 s broja 036 319 322 (broj redakcije FENA-e u Mostaru). Zatim se navodi kako je ista Marija u 16.23 istoga dana pogreškom umjesto ministra MUP-a ZHŽ-a Zdravka Borasa nazvala Markotu, te mu pročitala tekst koji je napisala. (za informaciju onima koji nisu imali doticaj s novinarstvom, novinar je dužan ,ako to osoba s kojom je razgovarao traži, napraviti autorizaciju napisanog teksta. Dakle poziv kojeg je novinarka uputila prema ministru Borasu u kojem je napravljena autorizacija je sasvim normalna stvar u ozbiljnim medijskim kućama ).

Osoba koja je pisala tekst iz nekog razloga je pretpostavila da se radi o meni (Marija Medić Bošnjak), iako se novinarka ustvari zove Ivana kako se i predstavila Markoti i Borasu i što se lako moglo provjeriti pozivom na gore navedeni broj. U vrijeme obadva poziva koja se navode u tekstu ja sam bila u Sarajevu za što postoji niz pisanih dokaza, ali i svjedoka koji su prisustvovali istom događaju. U Mostar sam stigla oko 19 sati, tako da (osim ako mogu putovati kroz vrijeme, a zasad nisam otkrila da imam te mogućnosti) spomenute pozive nisam mogla obaviti ja. Također, u tekstu piše kako nije objavljena vijest u kojoj se navode informacije koje je novinarki iznio Markota, što je potpuna laž. Svatko tko ima pristup računalu, može vidjeti da je u 11.26 sati u petak na stranici agencije FENA objavljen tekst pod naslovom: “policija ZHŽ-a održala dvosatni štrajk upozorenja”.

Budući da se u agenciji Fena svi razgovori snimaju,te su tako snimljeni i razgovori obavljeni s Markotom i Borasom, i budući da postoji pisani trag da u navedeno vrijeme nisam bila u Mostaru, kome se i zbog čega pričinjalo da razgovara sa mnom odlučit će sud. Inače, predsjedniku Sindikata MUP-a ZHŽ-a koji je po zanimanju policajac bi savjetovala da provjeri sluh, jer je vrlo opasno da osoba koja ,očito, loše čuje, pregovara ispred Sindikata s predstavnicima Vlade ZHŽ-a o sudbini više stotina djelatnika MUP-a. Zamislite situaciju da predstavnici Vlade predlože smanjenje plaća za djelatnika MUP-a, a Markota čuje da predlaži povećanje i pristane na dogovor.

Ekipi sa Ljubuski.info, savjetovala bi da budući da se vole predstavljati istraživačkim novinarima ubuduće u najmanju ruku provjere informacije, ali i izvor informacija. Svi savjeti su dobronamjerni, i u cilju što kvalitetnijeg informiranja vaših čitatelja. Jer polovična ili netočna informacija može čitatelje dovesti u zabludu, a mislim da to ne bi trebao biti cilj nikoga tko se bavi novinarstvom.

Marija Medić Bošnjak

Odgovor Mariji Medić Bošnjak od portala Ljubuski.net

“Vezano za vaše navode o “profesionalnosti” i iznesenoj laži, u intervjuu s ministrom Borasom su iznešene teške neutemeljene (lažne) optužbe na račun Vjekoslava Markote, što ministru inače nije strano. Druga strana (Markota) nije dobila priliku odgovoriti na te optužbe.

Povrh toga, ministrove optužbe su distribuirane otvoreno na više medija, uključujući i vaš domicilni Večernji list, dok je članak kojeg navodite “policija ZHŽ-a održala dvosatni štrajk upozorenja” dostupan samo registriranim korisnicima. Neregistrirani korisnici, tj. javnost, mogu pročitati samo jednu rečenicu. Naravno, o Markotinoj strani priče vezano za ministrove optužbe nema ni slova. Provjerite jesu li oni, u vašem profesionalnom angažmanu, ravnopravno tretirani.

Poziv na sud nam neće biti ništa novo, budući da je to očito sada postao trend. Sretno vam s time, iako ne vidimo što bi mogao biti predmet rasprave, budući da smo samo prenijeli navode Vjekoslava Markote, iza kojih isti i danas stoji.

Budući da je izvorni “intervju” s ministrom Borasom objavljen na mrežnoj stranici FENA-e, potpisan inicijalima G.P., uvjereni smo kako možemo očekivati još opovrgnuća, a sudske tužbe još malo pa možemo prestati brojati. To nam je zajednički nazivnik s ministrom Borasom” – odgovara portal Ljubuski.net.

SirokiBrijeg.info