Dvojcu iz Ljubuškog zatvor za transport droge iz Crne Gore preko Hercegovine u Hrvatsku

Sedmorica optuženih iz predmeta Svetozar Perućica i ostali jučer su nepravomoćnom presudom Suda BiH osuđeni na ukupno 24 godine zatvora zbog organiziranog kriminala i međunarodnog krijumčarenja droge, piše Dnevni list.

Presudom, koju je izrekao predsjedavajući Vijeća Izo Tankić, organizatori grupe Perućica i Neđeljko Kuljić, obojica iz Bileće su osuđeni na po šest godina zatvora. Davor Miličević iz Čapljine i Zoran Bandur iz Ljubuškog su dobili po tri godine zatvora, dok su Marko Govedarica i Marko Dunđer, obojica iz Bileće, te Jozo Rašić iz Ljubuškog osuđeni na po dvije godine zatvora.

Zbog nedostatka dokaza, krivnje su oslobođeni Saša, Milenko i Siniša Kuljić, Bojan Puhalo, Miloš Govedarica i Vuk Vujović svi iz Bileće, te Srećko Trifković s Pala.

Za dvije točke optužnice, grupa je oslobođena krivnje, dok su krivima proglašeni samo za transport droge iz Crne Gore preko Hercegovine u Hrvatsku.

Perućica i Neđeljko Kuljić su, stoji u presudi, u cilju pribavljanja imovinske koristi, organizirali i rukovodili grupom koja je formirana radi neovlaštenog međunarodnog krijumčarenja, koja je zajedničkim djelovanjem pripadnika na području BiH, Crne Gore i Hrvatske vršila krijumčarenje veće količine skunka.
Ostali optuženi su postali pripadnici grupe sa jasnim ulogama u izvršenju djela, na način da su prilikom transporta osmatrali put, nudili drogu na prodaju i sudjelovali u njenom daljem prebacivanju.

Dopremljena droga se čuvala u skladištima u Čapljini, gdje je Miličević angažirao Bandura i Rašića da drogu prevezu u Hrvatsku.

Optuženi su 17. siječna 2014. u Crnoj Gori nabavili marihuanu, kako stoji u optužnici, te je droga pet dana poslije prebačena u BiH, a Dunđer je preuzeo i prevezao audijem karavan i sakrio. Iz Čapljine je pošiljka droge prebačena u Ljubuški, a dalje je trebala da dođe do Marija Jurija u Zagreb. Optuženi su se u Opuzenu trebali sastali sa Jurijem i predati 21 kilograma marihuane, ali tu pošiljku je presrela je i zaplijenila hrvatska policija.

Oslobođeni su krivnje, da su u još dva navrata u 2014. iz Crne Gore prošvercovali veće količine droge, uz obrazloženje da droga nije bila po propisima zapakirana i dostavljena Sudu, što je odbačeno kao dokaz, točnije ocijenjeno nezakonito pribavljenim dokazima. Tako su oslobođeni krivnje da su u ožujku 2014. nabavili BMW X6 koji su u Crnoj Gori zamijenili za 20 kilograma marihuane.

Tu pošiljku izbacili su u iz vozila u šumi pokraj jednog sela kod Bileće, gdje je policija pronašla dvije vreće u kojima je bilo 48 pakovanja marihuane.

Oslobođeni su krivnje i da su 30. travnja. 2104. iz Crne Gore u BiH drogu prenijeli pješke, stavili je u BMW sa diplomatskim tablicama i krenuli u Istočno Sarajevo. Na putu Tjentište – Foča, u mjestu Bukovica, “čistače”, koji su se kretali ispred vozila sa drogom, zaustavila je policija, a Neđeljko Kuljić je potom pobjegao i bacio vreće u kojima je bilo 54 kilograma marihuane u rijeku, gdje su je kasnije namjeravali pronaći. Međutim, policija je pretragom šireg lokaliteta pronašla vreće s drogom. Nepravomoćno osuđeni, ali i oslobođeni krivnje su inače, uhićeni u velikoj policijskoj akciji kodnog naziva Šetač 2, koja je izvedena u ljeto 2014. godine. Obrane osuđenih su najavili žalbu Apelacijskom vijeću Suda BiH na ovu presudu.

Dnevni list