Home Kultura Druga večer ‘VII Dana pobijenih hercegovačkih franjevaca’

Druga večer ‘VII Dana pobijenih hercegovačkih franjevaca’

0
Druga večer ‘VII Dana pobijenih hercegovačkih franjevaca’

U nedjelju, 5. veljače 2017. molitveni program drugoga dana obilježavanja “VII. dana pobijenih hercegovačkih franjevaca” na Širokom Brijegu započeo je molitvom sv. krunice i razmatranjem, nakon čega je u večernjim satima uslijedila Sveta misa koju je predslavio prof. dr. don Tonči Matulić, vd. dekana Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu. Sumisili su vicepostulator fra Miljenko Stojić i fratri širokobriješkog samostana.

U propovijedi se don Tonči osvrnuo na riječi pape Benedikta XVI. koji kaže kako kršćani premalo žive iz nade, kao da je kršćanska nada nestala, a kao uzrok tome vidi novovjekovni pokušaj čovjeka da čovjeku ponudi zamjenu – umjesto vječnoga života govori mu se o sretnom ovozemaljskom životu. Upravo takva ideologija likvidirala je fratre koji nisu učinili nikakvo zlo osim što su propovijedali vječni život, učili narod da svojim životom budu sol zemlje i svjetlo koje razgoni tamu. Istaknuo je kako su fratri to ne samo propovijedali, nego i svojim životom uprisutnjavali. To im je bila jedina krivnja i zbog toga su likvidirani.

Na Svetoj misi je pjevao zbor Frame, a misna čitanja i molitvu vjernika čitali su također širokobriješki framaši.

Dodijeljene su i nagrade VI. nagradnog natječaja na temu pobijeni hercegovački franjevci za uzrast mladež. Prvu nagradu dobila je Jelena Vasilj iz Čitluka za rad “Oganj u mračnoj noći”. Druga nagrada pripala je Anamariji Ćorić, također iz Čitluka, za rad “Mučenici Širokog Brijega i Mostara”, a treća Mariu Kvesiću sa Širokog Brijega za uradak “Žrtva ljubavi”.

Na Svetoj misi sudjelovala je i skupina od 20-ak vjernika koji su na Široki Brijeg stigli pješice iz Crnih Lokava. Pošli su ispred spomenika svojim žrtvama i došli na grobnicu ubijenih franjevaca da ih tako simbolično povežu.

KTA