dr. Andrea Jurić: Nema potrebe uvoditi dodatne mjera u ŽZH, kad se i donesene ne poštuju!

Od posljednje sjednice Stožera civilne zaštite Zapadnohercegovačke županije, na kojoj je donesena zapovijed kojom se s 30 na 50 povećava dopušteni broj osoba u zatvorenim prostorima na javnim druženjima, kao i ona zapovijed o ukidanju lokalnih inspekcijskih timova, epidemiološka situacija i dalje nije zadovoljavajuća, piše Dnevni list.

Kroz navedeno, cilj je korigirati dvije slabe točke koje su uočene u provedbi tadašnjih zapovijedi, a to se osobito odnosi na premještanje organiziranih druženja iz Zapadnohercegovačke u susjedne županije, što rezultira skokom broja zareženih.

Dvostruki problem

To se, po svemu sudeći, i dalje događa, a da će zbog toga stanje biti i gore smatra dr. Andrea Jurić, v. d. ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo ZHŽ-a.

„Iako je u Zapadnohercegovačkoj županiji situacija donekle kontrolirana, za razliku od ostalih, opet ne možemo govoriti o nekom poboljšanju. Nažalost, slavlja, odnosno svadbene svečanosti se i dalje iz ove županije premještaju u druge, stoga ne čude svakodnevne brojke o zaraženima. Očito je da nadležne službe ne obavljaju svoj posao u potpunosti“, kaže dr. Jurić za Dnevni list.

Kako naglašava, zasad nema potrebe za uvođenjem dodatnih mjera, problem je taj što se one koje su već donesene ne poštuju.

„Umjesto da se konačno shvati kako je situacija ozbiljna, mi imamo dvostruki problem. Nailazimo na srdžbu i gnjev kod pojedinih vlasnika svadbenih salona, dok, s druge strane, zbog povratka oboljelih u Zapadnohercegovačku županiju dolazi do širenja zaraze. Ako se to i dalje nastavi, ne možemo očekivati dobre vijesti“, navodi dr. Jurić.

Iz Uprave za inspekcijske poslove ZHŽ-a saznje Dnevni list, pak, da su od 5. listopada do jučer inspektori pored redovitih poslova iz svoje nadležnosti, obavili i 47 inspekcijskih nadzora u cilju suzbijanja zaraze koronavirusa, a u skladu sa zapovijedima Stožera.

Sankcije za prekršitelje mjera

Prekršitelji mjera su evidentirani i sankcionirani, a radi se o 14 prekršajnih naloga i 2 mjere privremene zabrane rada objekata u kojima se organiziraju svadbena slavlja. U navedenom razdoblju donesena su i 4 rješenja o otklanjanju nedostataka.

„Ako se izvrši usporedba rezultata navedenih inspekcijskih nadzora s rezultatima iz razdoblja koje obuhvaća drugu polovinu rujna, kada je doneseno 21 rješenje o otklanjanju nedostataka i kada su izdana 22 prekršajna naloga, vidljivo je da se radi o smanjenju broja kršenja propisanih mjera“, ističu iz Uprave za inspekcijske poslove ZHŽ-a.

Što se tiče objekata kojima je izrečena mjera privremene zabrane rada, njima je, nakon ispunjenja zakonom propisanih radnji i uvjeta, dopušten rad.

Antonela Marinović Musa / Dnevni.ba