“U 2018. godini ukupna vrijednost pravomoćno završenih parničnih predmeta u kojima je Županija Zapadnohercegovačka tužena iznosi 870.752,70 KM, od tog iznosa uspjeli smo obraniti ŽZH, odnosno onemogućiti da se iz proračuna isplati iznos od 518.328,29 KM neosnovanih potraživanja. Izgubili smo parnične sporove u iznosu od 352.424,31 KM” – stoji u izvješću Pravobraniteljstva ŽZH elaboriranom i usvojenom na protekloj sjednici Skupštine ŽZH.

Najviše izgubljenih sporova zbog MUP-a

Kako portal SirokiBrijeg.info doznaje, navedena potraživanja protiv ŽZH odnose se na radne sporove, naknade štete, te dug po ugovorenim obvezama.

“Potrebno je istaknuti da se izgubljeni sporovi najviše odnose na predmete policijskih službenika MUP-a ŽZH, a vezano za potražnju MIO doprinosa za osiguranje i to u iznosu od 126.498,85 KM” – ističu iz Županijskog pravobraniteljstva.

baime, nezakonito poslovanje MUP-a ŽZH postaje sve teži uteg Županiji Zapadnohercegovačkoj. Brojni parnični i kazneni postupci protiv MUP-a se gomilaju, dok javnost gubi povjerenje u navedeno ministarstvo.

Pravobraniteljstvo na prvoj liniji obrane

Budući da su zatrpani predmetima protiv MUP-a i dr. iz Županijskog pravobraniteljstva apeliraju na zapošljavanje novog kadra kako bi uspjeli koliko-toliko obraniti Županiju.

“Obzirom na sve veći priliv predmeta i povećanje obima poslova, smatramo da bi Županijsko pravobraniteljstvo trebalo prostorno i kadrovski ojačati (povećanje broja zamjenika pravobranitelja, stručnog suradnika za ekonomsko-financijske poslove, a time i uredskih prostorija) kako bi pravobraniteljstvo moglo i dalje stručno, kvalitetno i zakonito obavljati poslove propisane Zakonom o pravobraniteljstvu ŽZH” – zaključuje se u izvješću Županijskoj pravobraniteljstva kojeg potpisuje Mate Lončar.

SirokiBrijeg.info