Dostojanstveno i svečano obilježen je još jedan Dan branitelja općine Posušje

POSUŠJE – Svečanost je započela euharistijskim slavljem u crkvi Bezgrešnog Začeća BDM u Posušju koje je predvodio fra Ivan Landeka uz koncelebraciju don Joke Blaževića i fra Mladena Vukšića. Nakon svete mise uslijedio je mimohod svih posuških postrojbi s ratnim stijegovima koji su nosili posuški srednjoškolci do Trga hrvatskih branitelja uz pratnju limene glazbe hrvatske komponente vojske u BiH. Zanimljivo je spomenuti da je tijekom svete Mise, ali i mimohoda posuškim ulicama gorjela svijeća koja je posvećena na vojnom hodočašću u Lourdesu, a koja će dio ove svečanosti biti i ubuduće.

Na Trgu je svečanost započela intoniranjem himne svih Hrvata, minutom šutnje kojom je odana počast poginulim, nestalim i preminulim braniteljima, te polaganjem vijenca i paljenjem svijeća pred spomen obilježjem, a koje su položili i zapalili općinski načelnik Branko Bago, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, te predstavnici ministarstava obrane i oružanih snaga BiH. Molitvu za poginule i nestale branitelje izrekao je posuški župnik i dekan fra Mladen Vukšić.

Na svečanoj akademiji koja je uslijedila u posuškoj kinodvorani općinski načelnik Branko Bago je kazao kako je ovo dan kada se želimo dostojanstveno prisjetiti Domovinskog rata, svih patnji, stradanja, ali i uspjeha u obrani i pobjedi. „Nažalost, brojne su nepravde trenutno aktualne, kao što su pravosudni progoni naših zapovjednika, branitelja, naših Haških uznika. Stoga radimo na tome da medijska, politička, pravosudna i sva ostala haranga na HVO i Herceg – Bosnu prestane, svatko od nas na svome području i na svoj način. Potrebna nam je pozitivna memorija o Domovinskom ratu, potrebni su sati povijesti u našem nastavnom programu, potrebna je molitva za sve mrtve i žive branitelje i njihove obitelji,“ kazao je Bago. Pozvao je i da nam događaji iz prošlosti budu pouke, a ne razlozi za svađe i rasprave, i da nam konačno mudrost i hrabrost iz devedesetih godina prošloga stoljeća budu primjer kako se u kritičnim trenutcima dogovara i djeluje. „Narodi koji zaboravljaju svoju prošlost, nemaju budućnost. Čuvajmo jedinstvo, čuvajmo lijepe i časne uspomene na Domovinski rat, jer on je i bio častan i mi branitelji smo bili i ostali ponosni na njega“, kazao je Bago.

Vladimir Šoljić, predsjednik HZHB i bivši ministar obrane Hrvatske Republike Herceg – Bosne je kazao da ga za Posušje vežu posebna sjećanja – na teška, ali časna vremena. „Upravo je u Posušju bilo ministarstvo obrane gdje su planirane i počele operacije pobjedonosne od Kupresa preko Oluje do Maestrala. Mi smo u ovaj rat ušli kao David protiv Golijata i to se najbolje vidjelo na Pologu kada su žene, djeca i starci stali pred silo naoružanje tadašnje vojske. Ipak, najmoćnije oružje koje smo mi imali je bila spremnost na borbu i zajedništvo. Ima li toga danas u dovoljnoj mjeri, zapitajmo se sami,“ kazao je Šoljić. Čestitao je Posušju jer su uspjeli napraviti jedan model organizacije obilježavanja obljetnica koji će zasigurno biti prihvaćen na razini hrvatskog korpusa u Bosni i Hercegovini. „Mi se ne trebamo dijeliti. Najbolji primjer je ovakav, neka ovaj primjer ide prema gore do najviše razine Hrvata u cijeloj Bosni i Hercegovini,“ kazao je Šoljić.

Obilježavanju Dana branitelja općine Posušje nazočili su Jasna Zlomislić, predsjednica Udruge poginulih i nestalih branitelja HVO-a HB, Nikica Tomić, predsjednik Udruge dragovoljaca Domovinskog rata HVO-a HB, Lazar Martinović, predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja HVO- a Herceg – Bosne, brigadir Zdravko Rezo, načelnik Ureda načelnika Zajedničkog stožera OS BiH i Mladen Begić, ministar branitelja ZHŽ.

Povodom obilježavanja 25. godišnjice osnivanja Hrvatskog vijeća obrane, Hrvatski narodni sabor i Veterani HVO-a objavili su prigodni video koji je prikazan na svečanoj akademiji. U animiranom zemljovidu, u trajanju od 15 minuta prikazan je tijek rata u BiH kronološkim slijedom, s posebnim naglaskom na ulogu HVO-a.

Nakon svečanog djela, na Trgu hrvatskih branitelja nastavilo se druženje branitelja i gostiju.

Općina Posušje