Home Vijesti Ekonomija & Gospodarstvo Dosjetio se Rus kako da vrati “smiljare” u igru: Planira raditi sapun od ulja smilja i kozjeg mlijeka

Dosjetio se Rus kako da vrati “smiljare” u igru: Planira raditi sapun od ulja smilja i kozjeg mlijeka

0
Dosjetio se Rus kako da vrati “smiljare” u igru: Planira raditi sapun od ulja smilja i kozjeg mlijeka

ŠIROKI BRIJEG – Što bi u današnje vrijeme najviše moglo razveseliti prosječnog Hercegovca? Mnogi će odmah onako na prvu odgovoriti – otkup smilja! I u pravu su, bez ikakve sumnje. No, prateći medijska izvješća u zadnje vrijeme po pitanju otkupa smilja ili ulja od smilja vlada popriličan skepticizam među običnim ljudima. Do prije par mjeseci ti isti mediji su “pumpali” priču da je sve to išlo do neslućenih granica. S vremenom se ispostavilo da su to sve činili uz “blagoslov” aktualnog političkog režima u Hercegovini.

Malo pomalo priča sa smiljem otišla je iz jedne u skroz drugu krajnost, odnosno nešto tako obećavajuće, pa gotovo spasonosno za Hercegovinu pretvorilo se u najveći mogući “šupljak”. No, prema informacijama dostupnim portalu Dnevno.ba, možda ipak i nije sve tako crno!

Naime, ovih dana je jedan strani investitor napravio zanimljiv proizvod koji se sastoji čisto od ulja od smilja i kozjeg mlijeka, a riječ je o prirodnom sapunu. Zabluda je, odnosno “šupljačenje” bila priča kako su za proizvodnju parfema potrebne enormne količine ulja od smilja, no kako se cijelom poslu nije prišlo ni izbliza studiozno kao što je trebalo ne treba ni čuditi što je sve otišlo u sunovrat, odnosno bar je poprimalo izgled da je neizbježan jedan takav epilog!

Međutim, kako se čini svjetlo se ipak nazire negdje na kraju tunela, jer Prirodni hercegovački sapun od kozjeg mlijeka i ulja od smilja bi vrlo lako mogao postati svjetski brand. Zapravo, njihov izvor ih uvjerava kako će on to definitivno i postati, te kako je jedna iznimno imućna ruska korporacija, koja je već napravila u Hercegovini ovaj artikl, spremna raditi tvornicu u Zapadnoj Hercegovini (njihova prva želja je Široki Brijeg) i za svjetsko tržište praviti prirodni hercegovački sapun, a za koji već uvjeravaju kako je daleko kvalitetniji od bilo kojeg sapuna što ga na domaćem i inozemnom tržištu trenutno možemo pronaći.

Ruski investitor bi dao čvrste garancije, ako bi dobio dozvolu za gradnju jedne takve tvornice u Hercegovini, kako će mjesečno otkupljivati cca 800 litara ulja od smilja, odnosno na godišnjoj razini gotovo 10.000 litara! Prema njihovoj analizi objektivna cijena litre ulja od smilja u ovom trenutku iznosi 600 eura, a svaka veća cifra koja se spominjala u javnosti nije ništa drugo nego čista zabluda.

Onaj koga sve ovo zanima, a vjerujemo da takvih ima podosta, u malo vremena može jednostavnim matematičkim metodama izračunati ima li isplativosti nastaviti posao sa smiljem ukoliko bi strani investitor dao čvrste garancije za jedan ovakav projekt. S druge pak strane, u slučaju kada bi krenuo rad jedne takve tvornice poželjno bi bilo i kozje mlijeko nabavljati od domaćih proizvođača, a ne iz stranih zemalja što opet govori da bi u Hercegovini proizvodnja kozjeg mlijeka itekako dobila na cijeni, odnosno otvorila bi se realna mogućnost za znatno povećanim potrebama u toj stočarskoj djelatnosti, a što bi samo dodatno doprinijelo i razvoju Hercegovine, ali i općenito Bosne i Hercegovine.

Ali… Uvijek ima to neko ali u ozbiljnim poslovima, a u ovom slučaju, uvjerava ih tako ruski izvor, to je spoznaja kako ovaj strani investitor ne želi nikakav utjecaj politike vezano za pokretanje jednog ovakvog projekta. Oni daju svoje čvrste garancije, ali traže i jednako čvrste garancije s druge strane. Zašto žele odmak od aktualne i bilo koje druge politike njihova je stvar i o tome ne žele polemizirati, posebno ne putem medija, međutim tražili su da pri objavi ove priče upravo to naglasimo.

kako piše portal Dnevno.ba u narednom razdoblju će još dosta toga pisati na ovu temu i nemojte misliti da je ovo nekakav novinarski pamflet ili probni balon za nešto što bi već sutra mogla postati hercegovačka zbilja, pa ako hoćete i spas za ovdašnji narod, odnosno gospodarski razvoj ovog kraja, jer ovdje se radi o krajnje ozbiljnom projektu. Putem portala će oni, koje zanima jedan ovakav posao, dobiti sve prave informacije u pravo vrijeme…

Dnevno.ba