Home COVID-19 / POMOĆ - ZAPOVIJEDI Donesene restrikrivne odluke u ŽZH da se strože krene praćenje donesenih mjera!

Donesene restrikrivne odluke u ŽZH da se strože krene praćenje donesenih mjera!

0
Donesene restrikrivne odluke u ŽZH da se strože krene praćenje donesenih mjera!

U dvorani za sastanke u zgradi Vlade Županije Zapadnohercegovačke pod predsjedanjem Tomislava Pejića predsjednika Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi održana je proširena sjednica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi.

Na sjednici su osim članova Kriznog stožera nazočili predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić, grado/načelnici općina/gradova, ministar MUP-a ŽZH David Grbavac, ravnatelj Uprave za inspekcijske poslove ŽZH Nikica Tomas, komesar policije MUP-a ŽZH Milan Galić, te predstavnik ministarstva gospodarstva ŽZH.

Na samom početku sjednice predsjednik Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Tomislav Pejić upoznao je nazočne s trenutnom epidemiološkom situaciji u Županiji Zapadnohercegovačkoj istaknuvši da je u Županiji trenutno zaraženo koronavirusom 205 osoba od kojih je pet na bolničkom liječenju.

V.d. ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo i članica Kriznog stožera Andrea Jurić, dr. medicine rekla je između ostalog da je rješenje za izlaz iz ove situacije uvođenje inspekcijskog nadzora i sankcioniranje fizičkih osoba za nenošenje zaštitne maske, kao i pravnih osoba koje dopuste fizičkim osobama ulaz u zatvoreni prostor bez nošenja zaštitnih maski. „Narednih dana očekujemo uzlazni trend broja zaraženih“, rekla je epidemiologinja Jurić.

Predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić istaknuo je da se propisane mjere trebaju poštovati i primjenjivati, te da je potrebno izraditi preporuke za održavanje svadbenih svečanosti.

Ivica Ćorić ravnatelj Doma zdravlja Posušje je rekao da je potrebno već danas donijeti odluke u smjeru suzbijanja širenja koronavirusa jer već sutra bi moglo biti kasno. U raspravi su sudjelovali i ostali ravnatelji Domova zdravlja, a predsjednik Pejić je pohvalio njihov rad.

„Krajnje vrijeme je za proglašenje stanja nesreće i aktiviranje Stožera civilne zaštite, iz razloga jer danas imamo preko 200 oboljelih koronavirusom, u posljednjih 14 dana dnevni broj oboljelih je 90, naredbe Kriznog stožera se ne poštuju, te je uzlazni trend novooboljelih. Mišljenja sam da ovaj Krizni stožer ne može upravljati ovom situacijom“, rekao je ravnatelj Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke i član Kriznog stožera dr. sc. Drago Martinović, te dodao da se mjere i zapovijedi trebaju donositi sukladno epidemiološkoj situaciji napomenuvši da su slične naredbe i mjere bile na snazi prije 20-ak dana kada je u Županiji bilo 20 oboljelih i danas kada ih je 205.

Donesen je Zaključak prema kojemu je neophodno osigurati dosljednu implementaciju i praćenje donesenih mjera na području gradova i općina Županije Zapadnohercegovačke, kao i nadležnih inspekcija u gradovima i općinama, posebno na ključnim mjestima koji predstavljaju krizne točke za prijenos virusa COVID-19.

SirokiBrijeg.info