LJUBUŠKI – U Dvorani sv. Ante na Humcu predstavljena je posljednja, šesta po redu knjiga dominikanca dr. fra Vjekoslava Lasića pod naslovom „Zbivanja oteta zaboravu. Nesporazumi s Crkvom”. Uz autora o knjizi je govorio njegov brat prof. dr. fra Hrvoje Lasić i fra Žarko Ilić, a program je vodio nećak Mile Lasić.

U ime domaćina nazočne je pozdravio i zahvalio na dolasku župnik fra Ljubo Kurtović kojem je bila čast pozdravit oca Vjekoslava i svog profesora njegovog brata Hrvoja.

“Zbivanja oteta zaboravu neka budu lijek onoj bolesti od koje svi obolimo, a to je zaboravljivost pa je se uvijek dobro sjetiti da sva ta zbivanja ne uzrokuju u nama gorčinu nego da oblikuju naše srce Gospodinu da budemo više njegovi, više na strani pravde i istine kako bi bili Božji”, rekao je fra Ljubo.

dvljlj-11112016-2

Dr. Hrvoje Lasić u govoru naglašava kako je autor 27 godina živio izvan domovine, a 22 godine mu je bilo zabranjeno dolaziti doma. Služio je kao dušobrižnik za Hrvate u skandinavskim zemljama i sjevernoj Njemačkoj te je dobio i švedsko državljanstvo što mu je pomoglo govoriti javno o mnogim tada zabranjenim temama. I sve je te poteškoće i nesporazume opisao u ovoj knjizi.

“Otac Vjekoslav je u svojim nastupima i govorima uporno ponavljao da bi za Hrvate trebalo biti sveto sve što nosi hrvatski predznak, na svetim misama pozivao je vjernike da Kristov mir pa i naš Hrvatski iskreno pruže jedni drugima. Svoje shvaćanje politike i način koji se njome bavio jasno je iznosio i svjedočio o čemu svjedoči i u knjizi „Zbivanja oteta zaboravu. Nesporazumi s Crkvom” te je zato važno i korisno pročitati njegovu knjigu da bismo bolje razumjeli njegov način shvaćanja čovjeka kao duhovnog i društvenog bića od Boga stvorenog i obdarenog razumom i slobodnom voljom”, rekao je Hrvoje.

“Fra Vjeki valja čestitati na iskrenoj kršćanskoj hrabrosti jer se većina nas time ne odlikuje” rekao je fra Žarko Ilić i zaključio “neka ova knjiga uspije u nama sačuvati povjerenje u Isusa i Crkvu kao njegovu ustanovu koja unatoč svim lutanjima i padovima ipak ostaje njegova posljednja riječ”.

dvljlj-11112016-3

Autor Lasić, koji je već 52 godine svećenik, objasnio je razloge zašto je objavio ovu knjigu te ideje vodilje u njegovom dušobrižničkom radu. Naglasio je važnost postojanja države, jezika i kulture za prepoznavanje i poštivanje naroda na svjetskoj sceni. Zahvalio je domaćinu, predstavljačima i gostima rekavši da mu je drago da je knjigu predstavio i u Dubrovniku jer je tu postao svećenikom.

Knjiga Vjekoslava Lasića „Zbivanja oteta zaboravu. Nesporazumi s Crkvom” šesta je u nizu dosada objavljenih njegovih knjiga. Posvećena je Hrvatima izvan Hrvatske, posebice onima koji nikada nisu posumnjali u svoj identitet, ima 212 stanica, 39 naslova, 13 podnaslova, 43 fotografije o značajnim događajima, 31 faksimil pisama i dokumenata, 3 recenzije, bilješku o piscu, popis imena, zahvalu sponzorima i kazalo imena. Izdana je u vlastitoj nakladi.

“Hvala, jer onaj koji nije naučio izgovarati riječ hvala još nije ni počeo živjeti, a ja sam tu riječ dobro naučio i hvala mojoj subraći franjevcima, hvala fra Ljubu koji nas je pozdravio da se osjećam kako kod kuće, hvala od svega srca svima i drago mi je što ste bili s nama i neka vas Bog blagoslovi”, rekao je na kraju otac Vjeko.

Na samom početku i kraju novaci su sve prisutne počastili prigodnim pjesmama.

LJportal.com