Home Ostale rubrike Priče čitatelja DOLORES ČOVIĆ: Prvi susret s Jagodom nije obećavao mnogo

DOLORES ČOVIĆ: Prvi susret s Jagodom nije obećavao mnogo

0
DOLORES ČOVIĆ: Prvi susret s Jagodom nije obećavao mnogo

Došla je na svadbu u Zagreb, primila me u dnevnoj sobi mojih roditelja za rukav vjenčanice i značajno rekla držeći kažiprst uperen u mene: Slušaj, mlada: dobila si momka kakvog nema vamo u cijelom kraju, i ako ne bude nešto valjalo među vama, znaj da si ti kriva!

Ipak je godinama ustrajno ponavljala “jednako mi je – ti il Jozo” i “volim je ka da sam je ja rodila”. Znala je ova gotovo nepismena žena biblijsku istinu koju ja nikako primijeniti u svom životu: “život i smrt u vlasti su jezika”.

Kad se nakon desetak godina Damir počeo ženit, rekla mi je: Da mi Damirova mlada bude dobra barem upola kao ti, ja bih bila najsretnija. Damir je doveo vrsnu, vrsnu ženu. Silvana, na Jagodinu sreću, ipak nije bila meni ni u čemu nimalo slična.

U onoj maloj kuuući, gdje smo uz špore provodili poprilično vrimena, visio je na klimavoj čiviji kalendar koji je bio sav iščrčkan tajanstvenim oznakama. Jagoda je često buljila unj, označavala nešto i dodavala. Jednom sam je upitala šta to radi, a ona veli pokazujući prstom po kalendaru: evo ovo je Milava, ovo je Krilava, tu je upisana Zekulja, a Kaćuna ima tele. Ovo se upisuje kad koja krava vodi.

Ha? Vodi? Kuda vodi i zašto?

Moje nepoznavanje terminologije dovodilo ih je do neugodnog smijuljenja, za razliku od mlađih rođaka koji su gromoglasnim smijehom propratili svako moje nerazumijevanje njihovih čudnih riječi.

Njezina strpljivost i razumijevanje mog nesnalaženja i mladalačke drskosti prvih godina, slomilo je svaki otpor i strah prema njoj. Ukazivala mi je povjerenje koje nisam zaslužila, skrivala je moje nespretnosti i greške, hvalila me na sva usta svima i uvijek, i ponavljala da sam ja sad njezino dite.

Jednog popodneva, nakon dvadeset pet godina što sam joj bila snaha, odlučila sam odmah otputovati dolje, s nepoznatm ljudima, iznenada, bez odgode, sama. Ušla sam iza ponoći u zamračenu sobu: nekoliko žena sjedilo je oko njezinog kreveta tiho mrmljajući krunicu.

Prišla sam joj, kleknula pored nje, skinula samo jedan rukav kaputa prije nego me ščepala i nije puštala. Šaptala sam molitve pušući joj u vrat, lagala da je njezin sin na putu i da će i on doći, i kako su sati prolazili dok sam tako klečala i mrmljala joj u kosu, sve sam joj sigurnije obećavala da će njezini sinovi doći iz Zagreba. Obojica.

Jer, sprovod se ne propušta.

Moje prijašnje priče i počeci:

Moj dolazak u Ljuti Dolac pokrenuo je lavinu sjećanja

22 godine sam fotkala Nedu “za spomenik” i svaki bih je put podsjetila da laže!

U sljedećoj priči predstavit ću vam Peru – Stric. Čovjek. Voljen i omiljen, moralan i čvrst, vrijedan, hrabar, odlučan, nježan i blag, opasan kad treba.

Dolores Čović / SirokiBrijeg.info