DOKUMENTIRANO: Ministrice Mikulić kada će doći kraj malverzacijama i pogodovanju u školstvu ŽZH? – II dio

Zastupnik, Mirko Jelić član udruge Hrvatska zvona, u skupštini ŽZH ponovno se dotakao problema pri zapošljavanju djelatnika u prosvjeti i postavio par pitanja ministrici Mikulić. Ovaj put je podastro dokumentaciju koja ukazuje na malverzacija, pogodovanja, zlouporaba položaja i ovlasti od strane dijela članova Školskog odbora škole Gimnazije fra Dominika Mandića, Klaudija Skoko kao predsjednica ispred Vlade ŽZH, Zoran Slišković član ispred osnivača i Miro Hrkać član ispred Vijeća roditelja. Ovo je sam jedan od mnogih slučajeva nezakonitih radnji pri zapošljavanju djelatnika u prosvjetu u ŽZH.

Natječaj za primanje nastavnika filozofije i logike, 16 sati nastave tjedno, na određeno vrijeme, objavljen je 06.08.2019 u Večernjem listu. Nakon zaprimanja određenog broja prijava za posao, dana 27.08.2019 na sjednici Školskog odbora škole Gimnazije fra Dominika Mandića, za gore navedeno otvoreno mjesto profesora primljena su dva djelatnika Marija Jurić Galić i Žana Mikulić. Iako je natječajem tražen jedan izvršitelj, u radni odnos nezakonito se primaju dva izvršitelja. Školskog odbora škole Gimnazije fra Dominika Mandića zloporabio je ovlasti i položaj te je donio nezakonitu odluku a za ovu odluku su glasali članovi odbora Klaudija Skoko kao predsjednica ispred Vlade ŽZH, Zoran Slišković član ispred osnivača i Miro Hrkać član ispred Vijeća roditelja. Protiv odluke su bila dva član ispred Nastavničkog vijeća Ivona Glavaš i Jelena Marušić.

Dana 18.09.2019 ravnatelj Gimnazije fra Dominika Mandića, izvještava ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ŽZH o nezakonitim radnjama dijela članova Školskog odbora Gimnazije.

Dana 22.10.2019 u Gimnazije fra Dominika Mandića izlazi prosvjetna inspektorica Nada Đerek i u suradnji sa ravnateljem sačinjava zapisnik u kojemu navodi gore navedene malverzacije od strane dijela članova Školskog odbora Klaudija Skoko kao predsjednica ispred Vlade ŽZH, Zoran Slišković član ispred osnivača i Miro Hrkać član ispred Vijeća roditelja.

Dana 24.10.2019 županijska prosvjetna inspektorica Nada Đerek donosi rješenje, o uočenim malverzacijama, po kojemu se nalaže Gimnaziju da sazove školski odbor i poništi nezakoniti prijem za mjesto profesora filozofije i logike. Također se Gimnaziji naređuje da donese jedinstveni kriterij za prijem kanditata u radni odnos. Rok za izvršenje je 8 dana.

Dana 11.11.2019 ministrica Ruža Mikulić potpisuje rješenje o raspuštanju cijeloga školskog odbora.

U redu je i za pohvalu da ministrica raspustila tri člana Školskog odbora Klaudija Skoko kao predsjednica ispred Vlade ŽZH, Zoran Slišković član ispred osnivača i Miro Hrkać član ispred Vijeća roditelja, koji su zloporabili položaj i ovlasti ali se pitamo zašto je ministrica raspustila i dva člana ispred Nastavničkog vijeća Ivona Glavaš i Jelena Marušić koji su ukazivali na nepravilnosti i izričito se suprotstavili ovakvog prijeme u radni odnos. Ministrica bi trebala ovakve članove nagraditi a ne razriješiti i to na način da ima daje pogrešnu uputu o pravnom lijeku da se mogu žaliti u roku 30 dana samo nadležnom sudu. Ovakva uputa o pravnom lijeku je pogrešna budući da se neradi o upravnom nego o parničnom sporu, u kojemu je rok žalbe prema zakonu o radu značajno duži. Zašto se strankama ne dajete mogućnost žalbe od 15 dana pred nadležnim ministarstvom a ne da ih se odmah upućuje na sudski spor koji iziskuje značajne novčane troškove, svi smo upoznati o niskim primanjima prosvjetnih djelatnika. Radi li to namjerno ili stručne službe ministarstva obrazovanja koje pripremaju navedeno Rješenje ne poznaju pravne propise.

Zastupnik Mirko Jelić je pitao ministricu i o nepravilnostima u Osnovnoj školi Ivana Marulića u Posušju i zašto se ne izvršava pravomoćna presuda iz 2012 godine broj 64 0RS 0023518 12 RS, te zašto ravnatelj škole vrši opstrukciju u izvršenju iste

Kako je moguće da Gimnazije fra Dominika Mandića dugi niz godina nema svoj pravilnik o zapošljavanju što je vidljivo iz priloženih dokumenata?

Kako je moguće da škole ne području ŽZH nemaju jedinstveni pravilnik o zapošljavanju djelatnika?

Kako je moguće da se u prosvjeti dugi niz godina događaju razne malverzacije pri zapošljavanju a većina medija šuti?

Kako je moguće da nije podnijeta prijevara nadležnim tijelima za gore navedene malverzacije?

Kako je moguće da se pravomoćna presuda ne izvršava?

Sve je ovo moguće u državi gdje svi šute jer nam ovakvo stanje odgovara. Zašto bi ukazivali na nepravilnosti kada time ugrožavamo naše kontakte i buduće odnose sa vladajućim.

Kako je moguće da se svi kunemo u naše kršćanstvo, a radimo i dozvoljavamo ovakve malverzacije? Ovo se ne događa samo u školstvu, ovo se događa u svim sferama društvenog života. Dokad ćemo prelaziti preko ljudi, kako bi ostvarili svoje sitne interesa. Zar nije u interesu svima da zaštitimo maloga čovjeka, da ustanemo za prava čovjeka kako se ne bi osjećao ostavljen od svih nas.

Ana Kvesić / SirokiBrijeg.info