Zvonko Jurišić je na 11. sjednici Skupštine ŽZH ponovno je održao predavanje ministru MUP-a Županije Zapadnohercegovačke Davidu Grbavcu vezano za izbore vijeća MZ Kočerin, slučaj Lane Bijedić kao i imenovanje policijskih službenika protiv kojih su podignute optužnice u Povjerenstva za provedbu internih natječaja u MUP-u.

Odgovor ministra MUP-a sadrži niz neistina

Nakon što je zaprimio pismeni odgovor ministra Grbavca na prethodno navedena pitanja u kojem je naveden niz neistina i u kojem ministar bezrezervno štiti katastrofalnu istragu oko (samo)ubojstva Lane Bijedić zastupnik Zvonko Jurišić je čak dobronamjerno upozorio Grbavca da ga netko sabotira u vlastitim redovima.

“Vezano za izbore za vijeće MZ Kočerin očito je da vas ministre netko sabotira u vlastitim redovima. Ovo govorim iz razloga što nije točno da je po zaprimljenoj prijavi o narušavanju javnog reda i mira na Kočerinu izišla ekipa za očevid i izvršila očevidne radnje na mjestu događaja i očevidom prikupila glasačku kutiju. Svjedoci na mjestu događaja nisu vidjeli niti jednog kriminalističkog istražitelja, a koliko mi je poznato ekipu za očevid čine kriminalistički istražitelj i kriminalistički tehničar. Evo ako ja griješim Vi navedite barem inicijale tog istražitelja koji je izvršio očevid? Očito vas netko ministre dovodi u zabludu. Zatim glasačka kutija je od strane policijskih službenika zatečena u interijeru škole gdje je fotografirana, dok je interesantno policiji narušavanje prijavio kandidat HDZ-a za vijeće MZ Kočerin Josip Kožul koji je tražio hitno postupanje policije, isti onaj zbog kojeg je došlo do blokiranja izbornog mjesta. Koliko mi je poznato ovaj događaj u policijskim evidencijama nije okarakteriziran niti kao kazneno djelo niti kao narušavanje javnog reda i mira, nitko nije priveden, nitko uhićen, kaznena prijava nije podnesena, izgleda da je cilj bio samo dočepati se glasačke kutije. Čak se i predsjednik izbornog povjerenstva hvalio kako je on dao odobrenje policiji da odnese glasačku kutiju, pa se ovdje nameće pitanje je li policija u službi zakona ili politike?” – naveo je Jurišić.

Propusti u istrazi ubojstva Lane Bijedić

Dok je ministar Grbavac pomno slušao izlaganje, Jurišić je ukazao i na brojne propuste u istrazi slučaja Lane Bijedić.

“Na pitanje o istrazi vezanoj za slučaj “Lana Bijedić” ste odgovorili da nisu učinjeni propusti u radu istražnog tima, te da je ovo djelo okvalificirano kao kazneno djelo Ubojstva. Sami propusti u radu istražnog tima i Tužiteljstva u vidu plasiranja brojnih detalja oko istražnih radnji u medije su bili vidljivi cijeloj javnosti, ali i ubojici koji je o samoj istrazi znao onoliko koliko znaju postupajući tužitelj i istražni tim. Objavljivanje fotografije Lane Bijedić kako pješači Čapljinom, plasiranje informacija o sumnjivom vozilu koje nadzire policija i čeka se nalog za izuzimanje, pregled i pretres vozila čiji je vlasnik iz Čapljine, konstatacija da se ne radi o zločinu iz strasti nego o djelu neurančunljive osobe, slanje dopisa svim zdravstvenim ustanovama da dostave podatke o osobama s povredom ruke, nemogućnost otključavanja mobitela Lane Bijedić samo su neke od informacija koje su iscurile u javnost. Zatim, kremiranje tijela, loše odrađen očevid gdje uopće nisu uzimani tragovi sa vijadukta, nepravovremeno uzimanje iskaza od određenih svjedoka i ignoriranje mišljenja renomiranog svjetskog forenzičnog patologa Johna Clarka da se radi o padu s velike visine u vodu, su neki od argumenata da je bilo propusta u radu. Dok se MUP hvali kako je sigurnosna situacija u ovoj Županiji zadovoljavajuća mi ovdje imamo ubojicu koji se slobodno šeće među nama” – ističe Jurišić.

Ministar štiti načelnika koji je nezakonito dodijelio oružje kriminalcima

Što se tiče trećeg pitanja i imenovanja policijskih službenika protiv kojih je podignuta optužnica zbog dodjeljivanja oružja osobama iz krim miljea u Povjerenstva za provođenje internih natječaja, Jurišić je naveo kako on u svom izlaganju nije naveo da se radi o aktualnom Načelniku PU Grude Miri Pejiću, ali da mu je drago da je to ministar prepoznao.

“Ovdje treba istaknuti da se predmetna optužnica Županijskog tužiteljstva odnosi na nezakonito dodijeljivanje oružja osobama koje su pravomoćno osuđene za distribuciju narkotika na području BiH i RH, za terorizam, nasilničko ponašanje i druga teška kaznena djela. Kako se radi o ozbiljnoj optužnici i mogućnosti ponavljanja istog ili drugih kaznenih djela možda bi mudrije bilo da se takva osoba privremeno suspendira do okončanja kaznenog postupka, a ne da se imenuje u Povjerenstva gdje odlučuje o prvom čovjeku uniformirane policije MUP-a ŽZH. Kakvu poruku vi ministre šaljete javnosti ovakvim imenovanjima? – navodi Jurišić. I ovaj put je izostao odgovor ministra Grbavca koji očito ne vlada situacijom u MUP-u.

Ana Kvesić / SirokiBrijeg.info