DOKUMENTACIJA: Od 1.8. 2016. kreće novi pravilnik o porodiljnim naknadama u ŽZH i redovna isplata!

Nešto se dešava, političari ŽZH izgleda počinju shvaćati kako nema “igre” s majkama, te su odlučili nešto konkretno poduzeti po tom pitanju i od 1.8. kreće novi Zakon kojim bi se riješio problem oko neisplata porodiljnih naknada.

Uglavnom, što i kako će se to početi odrađivati početkom narednog mjeseca pokušat ćemo vam objasniti kroz par detalja;

– Za žene/majke koje nisu zaposlene, isplaćivati će se naknada plaće iz županijskog proračuna, .

– Za žene/majke koje su u radnom odnosu kod ostalih pravnih osoba javnog prava, naknada plaće bit će isplaćena iz njihovih vlastitih sredstava, odnosno proračuna,

– Za žene/majke koje su zaposlene kod poslodavaca privatnog prava, u konačnici će bit osigurana Financijskim planom Zavoda za zdravstveno osiguranje ŽZH, .

– Za žene/majke koje su zaposlene kod fizičkih i pravnih osoba privatnog prava obračunavati i isplaćivati će naknade posodavac, koji u roku od 30 dana od donošenja zahtjeva dobiva povrat naknade plaće.

Ovaj zakon vrijedi od 1.8.2016 , znači tko radi kod privatnika njemu će privatnik uplaćivati porodiljno, a taj privatnik će ta sredstva povući od zavoda u roku od 30 dana.

Žene koje rade javnim sektorima npr. Elektro, HT, Opcina itd., njima će te institucije morati redovno isplaćivati porodiljno u protuvrijednosti 70% od plaće, ili će biti kažnjeni i do 200.000 KM

Dugovi koje Županija ima prema majkama će uskoro bit isplaćene u cjelovitom iznosu, stoji u obrazloženju a od 1.8.2016. će svi redovno primati porodiljno.

porodiljendoc1472016 1

porodiljendoc1472016 2
porodiljendoc1472016 3

Živi bili pa doživili i vidili!

SirokIBrijeg.info