Dogovorena Domoljubna koalicijska partija koja će se suprostaviti braći iz HDZ-ja

Na hrvatskoj političkoj sceni okuplja se blok stranaka koji će biti alternativa HDZ-u na idućim lokalnim izborima, potvrdio je za Dnevni list predsjednik HSP-a BiH Stanko Primorac.

On naglašava da je HSP jučer dao inicijativu da se ta koalicija zove Domoljubna koalicija i da okupi sve stranke s hrvatskim predznakom osim HDZ-a BiH.

Sastanak u Mostaru

”Domoljubna koalicija bi obuhvatila sve stranke osim HDZ-a BiH. Ona bi podrazumijevala dugoročnu suradnju, ne samo za lokalne izbore, već je ideja da do punog izražaja dođe na općim izborima 2018. godine”, kaže Primorac.

Otkriva kako je dogovorena načelna suradnja HSP-a BiH, HDZ-a 1990, Hrvatskog pravaškog bloka, HSP-a Herceg – Bosne i Hrasta.

”Već duže vrijeme pregovaramo. Naša očekivanja su da ćemo doći do konačnog dogovora, jer je već bilo šest ili sedam sastanaka. Razgovara se s još nekim strankama, ali dok ne bude sve dogovoreno ne bih o detaljima”, dodaje Primorac i otkriva kako je sastanak svih navedenih stranaka održan jučer u sjedištu HDZ-a 1990 u Mostaru.
Zajednički kandidati

Primorac očekuje da će buduća Domoljubna koalicija biti ozbiljna konkurencija HDZ-u BiH.

On navodi kako je već načelno dogovoreno da će Domoljubna koalicija imati zajedničke kandidate u svim općinama, a liste samo tamo gdje se procjeni da je to interes.

“Gdje smo sigurni da prelazimo prag sve stranke trebaju imati svoje liste. Tamo gdje su Hrvati ugroženi sve stranke trebaju zajednički nastupiti”, kaže Primorac.

Navodi kako je na jučerašnjem sastanku u Mostaru bilo govora i o Gradu Mostaru, te da je zauzet zajednički stav da se presuda ustavnog suda mora što prije provesti i da se izbori u Mostaru moraju održati u listopadu 2016. Primorac dodaje da je bilo govora i o odnosima u HNS-u s kojima ove stranke nisu zadovoljne.

Sanja Bjelica Šagović / Dnevni list