Umjesto mesa i mesnih prerađevina, mlijeka i mliječnih proizvoda koje bh. turisti ne mogu nositi preko hrvatske granice, mnogi možda ne znaju da mogu ponijeti do 20 kg ribljih proizvoda, kao i dva kilograma ostale hrane, kao što su med, žive školjke i puževi, a dozvoljen je čak unos do 125 gr kavijara.

Budući da je sezona godišnjih odmora već počela, a uskoro se očekuju veće gužve na graničnim prelazima, trebalo bi se na vrijeme informirati o tome što se sve može nositi u prtljazi. Nije dozvoljeno nositi pršut, sarmu i drugu pripremljenu hranu te jaja, pišu Nezavisne novine.

U osobnoj prtljazi mogu se nositi kruh, kolači, keks, čokolada i konditorski proizvodi (uključujući slatkiše), pod uvjetom da ništa od toga nije punjeno proizvodima od mesa, a moguće je ponijeti i šteku cigareta, litru žestokog pića s udjelom alkohola većim od 22%, pet litara vina ili 16 litara piva.

Kako navode iz UNO BiH, ulaskom Hrvatske u EU 1. srpnja 2013. godine, u putničkom prometu primjenjuje se europska regulativa, prema kojoj je dozvoljen prenos robe iz trećih zemalja za osobne potrebe putnika (nekomercijalna roba) bez naplate carine i PDV-a do vrijednosti 300 eura po putniku, a u zračnom i pomorskom prometu do 430 eura.

Ističu da fitosanitarnom pregledu ne podliježu male količine bilja i biljnih proizvoda kao što su svježe voće i povrće ukupne težine do pet kg, ali krumpir se ne može nositi.

Uz posjedovanje medicinske dokumentacije moguće je unošenje gotovih lijekova za osobne potrebe putnika u količinama potrebnim najviše za liječenje do mjesec dana.

Prilikom ulaska i izlaska s područja EU, putnici su obvezni prijaviti carinskoj službi gotovinu koju nose sa sobom i to u iznosu od 10.000 eura ili više.

Ono što je najvažnije kod prelaska granice su putne isprave koje moraju biti važeće, a kod zemalja EU na dan povratka s godišnjeg odmora pasoši moraju važiti još najmanje šest mjeseci.

Nezavisne Novine