DOBRA VIJEST ZA MNOGE: Marihuana uskoro na recept i u BiH

Korištenje marihuane u medicinske svrhe uskoro bi, kao i u Hrvatskoj, moglo postati praksa i u BiH, a prvi potez ka tome napravilo je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, koje je uputilo Savjetu ministara BiH prijedlog za stvaranje zakonske pretpostavke da se sintetski kanabinoidi koriste kao lijek!

Osim Savjetu ministara ovaj prijedlog je dostavljen i Ministarstvu civilnih poslova, Ministarstvu sigurnosti, kao i Komisiji za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga BiH. Do ovog poteza Ministarstva zdravlja RS je došlo nakon što su Komora i Društvo doktora medicine RS, kao i Univerzitetski klinički centar, obavili stručne konzultacije i razmotrili potrebu uvođenja kanabisa u terapiju određenih oboljenja.

Komisija na potezu

– Komisija koju je imenovao Univerzitetski klinički centar, zaključila je da je opravdano razmotriti uvođenje doziranih farmaceutskih oblika na bazi sintetskih kanabinoida u terapijsku primjenu za strogo definirane indikacije. Ipak, konačna odluka o uvođenju farmaceutskih preparata na bazi konoplje u terapijske svrhe u nadležnosti je institucija i tijela na nivou BiH, zbog čega im je i upućen ovaj prijedlog – naveli su iz ministarstva.

S druge strane, kako su potvrdili za Press.ba iz Ministarstva civilnih poslova BiH, Komisija za opojne droge bi uskoro trebalo da raspravlja o pokretanju svih aktivnosti na osnovu inicijative za pokretanje procedure za izmjene i dopune zakona kojim se reguliše upotreba kanabisa u medicinske svrhe.

– Inicijative su stigle i proslijeđene su Komisiji za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga BiH koja će u narednom periodu imenovati radnu grupu koju će činiti stručnjaci iz oblasti medicine i farmacije. Oni će dati svoje preporuke o opravdanosti legalizacije kanabisa u medicinske svrhe i izmjenama i dopunama važeće legislative – rekli su nam iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Prva inicijativa za upotrebu marihuane u medicinske svrhe došla je prošle godine od udruženja građana oboljelih od multiple skleroze, a predsjednik ogranka iz istočne Hercegovine Branimir Tamindžija nije krio oduševljenje što se cijeli proces bliži kraju.

Veliki korak

– Ovo je ohrabrujuća vijest za sve nas koji bolujemo od multiple skleroze, ali i za one koji imaju maligne bolesti. Upotreba marihuane u medicinske svrhe za nas znači otvaranje vrata u novi život. Dugo smo se borili da i mi krenemo za evropskim zemljama i regionom i omogućimo našim ljudima da dobiju zdravstvenu pomoć koja ih može izliječiti ili ublažiti njihove bolove, zbog čega je ovo veliki korak za svakog oboljelog – rekao je Tamindžija.

On se nada da će i institucije na nivou BiH biti brze, kao i Ministarstvo zdravlja RS, te da će uskoro, oni kojima je to najpotrebnije, imati mogućnost da se liječe sa preparatima na bazi kanabinoid.

– Ovo nije legalizacija marihuane za uživanje, već kontrolirano odobravanje lijeka i tu ne može doći do zloupotrebe. Zato apeliram na sve one koji pokušavaju da izokrenu ovu priču da ne rade na štetu nas koji godinama čekamo na ovaj lijek – kazao je Tamindžija.

Grubiša: Podržavamo inicijativu

Direktorica Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Nataša Grubiša podržava svaku inicijativu s ciljem legalizacije marihuane u medicinske svrhe i naglašava da je veoma važno da ministri zdravlja RS i FBiH, te ministar civilnih poslova BiH zauzmu zajednički stav o ovom pitanju.

– Tek kad se usuglase svi nadležni na oba nivoa vlasti biće stvoreni nesmetani uslovi za legalizaciju kanabisa i njeno korištenje u medicinske svrhe. Važno je što to postaje državni projekat jer se na entitetskom nivou može dati samo stručno mišljenje nadležnih udruženja i institucija – navodi Grubiša.

Pressrs.ba