Prva velika novost predstojećeg karnevala je da dječje karnevalske skupine iz dječjih vrtića i osnovnih škola, nakon jedanaest godina sudjelovanja u velikoj karnevalskoj povorci, neće više sudjelovati u istoj.

Prvih devet godina Ljubuškog Karnevala, karnevalsku povorku su činili mažoretkinje, limena glazba, i karnevalska skupina iz Prologa, uz povremeno sudjelovanje karnevalskih skupina iz Crvenog Grma i Vašarovića. Godine 2008., u karnevalsku povorku su se uključile skupine iz ljubuških dječjih vrtića te osnovnih i srednjih škola. Povorka je s godinama rasla, priključivali su se dječji vrtići iz drugih hercegovačkih gradova, povremeno su se javljale karnevalske skupine iz Vitine, Proboja, Radišića, Graba, Šipovače i Humca, a zatim i skupine iz drugih gradova, Širokog Brijega, Livna, Posušja i Sarajeva, te naposlijetku i skupine iz drugih država, Hrvatske i Crne Gore.

Godine 2017., pokrenut je poseban dječji karneval, koji se održava na nedjelju sedam dana prije velikog karnevala, i na kojem sudjeluju isključivo dječje skupine iz osnovnih škola i dječjih vrtića. Dječje skupine su tako kroz protekle dvije godine, sudjelovale i na dječjem i na velikom karnevalu. Od ove godine, dječje skupine sudjelovat će isključivo na dječjem karnevalu, dok na velikom karnevalu sedam dana poslije, neće biti organiziranih dječjih skupina. Ovaj dogovor postignut je još u mjesecu studenom prošle godine, na zajedničkom sastanku „Karnevalskog društva Prolog“ sa predstavnicima ljubuških osnovnih škola i dječjih vrtića.

Iz „Karnevalskog društva Prolog“ ističu kako je u protekle dvije godine nabijen prejak tempo za najmlađe sudionike, koji su se u razmaku od sedam dana, maskirali i sudjelovali dva puta. Želja organizatora je da se dječje skupine posvete nastupu na dječjem karnevalu, a na veliki karneval da dođu ako žele u pratnji svojih roditelja, i uživaju u programu bez obveze za nastupom. Osim toga, velika povorka Ljubuškog Karnevala će od ove godine biti međunarodna, a predvodit će je predstavnici „Federacije Europskih karnevalskih gradova.“ Za ovogodišnju međunarodnu povorku u Ljubuškom već su se prijavile karnevalske skupine iz pet različitih europskih država, a za razliku od osnovnih škola, ljubuške srednje škole će i dalje biti pozivane da sudjeluju u velikoj povorci. Više o međunarodnoj povorci Ljubuškog Karnevala, pročitajte slijedećeg petka, u rubrici „Svakog tjedna novost jedna!!!“

Ljportal.com