Direktor Aluminija spreman surađivati sa SIPA-om i dati svu dokumentaciju umješanosti u nezakonita poslovanja

Novi direktor Aluminija Mario Gadžić upoznat je s podatkom da je SIPA bila u prostorijama Društva, međutim razlog dolaska nije mu poznat što i ne čudi jer ga je Nadzorni odbor imenovao u srijedu, 24. kolovoza, a tek će 5. rujna službeno preuzeti dužnost”, rekao je za Bljesak.info Darko Juka direktor Korporativnih djelatnosti mostarskog Aluminija.

Naime, inspektori Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) proteklih su dana temeljito pročešljali poslovnu dokumentaciju Aluminija. Slobodna Bosna tvrdi kako je provjereno desetke ugovora koje je bivši menadžment potpisivao s poslovnim partnerima.

Kako tvrdi portal nekadašnjeg tjednika, inspektori SIPA-e će izvješće podnijeti Tužiteljstvu BiH, a navodno su utvrđene brojne nepravilnosti u poslovanju s povlaštenim dobavljačima.

Slobodna Bosna podsjeća da je već pisala kako je Marijan Primorac, vlasnik kompanije Primorka iz Širokog Brijega, zagospodario mostarskom tvornicom, otkako je 2013. započeo suradnju s Aluminijem.

”Koristeći vješto tešku financijsku situaciju u kojoj se mostarska kompanija nalazila Primorac je, navodno ponajviše zahvaljujući svojoj galantnosti, začas ‘stekao povjerenje’ pojedinih članova Uprave, koji su ga predstavljali kao spasitelja poduzeća. Vrlo brzo je preuzeo strateške ugovore i nametnuo se kao ključni dobavljač najvažnijih sirovina, bez kojih nema proizvodnje aluminija. Visoka zarada koja mu je takvim aranžmanima omogućena, dovest će Primorca u situaciju da kao njihov poslovni partner menadžmentu Aluminija posuđuje 2,5 milijuna KM za isplatu plaća radnicima”, navodi Slobodna Bosna i dodaje kako je, nakon što je u svibnju 2014. na poziciju direktora Aluminija postavio Nikicu Ljubića (nećaka svoje supruge), Primorac za nepunu godinu dana uspio preuzeti potpunu kontrolu nad najvećom mostarskom tvornicom.

Tvrtke u vlasništvu Marijana Primorca ranije su Aluminiju isporučivale plin i petrol koks, ali je poslovna suradnja, usporedo s jačanjem njegovog utjecaja na članove Uprave tvornice, značajno proširena, između ostalog, i na isporuku električne energije, navodi Slobodna Bosna i dodaje kako je Primorac postao i posrednik u nabavci glinice iz tvornice Birač u Zvorniku i švicarskog Glencora, a potom i ‘suhih uložaka’, koje je kupovao od Aluminijskog kombinata u Podgorici.

”Istodobno su mjesečne fakture Aluminija prema Primorčevim tvrtkama s pet milijuna KM narasle na gotovo 15 milijuna maraka. U međuvremenu je Marijan Primorac, osim povlaštenog dobavljača, postao i najveći (na)kupac aluminija za domaće tržište. Iz pregleda svih ugovora koje je Uprava potpisala s kupcima u 2015., jasno je kako je Primorki isporučeno 20.000 tona aluminija s ugovorenom premijom od 645 američkih dolara, što je za 155 američkih dolara niže od prodajne cijene za ostale domaće kupce – Alpro – Vlasenica, Feal – Široki Brijeg, Feal – Mostar…”, navodi Slobodna Bosna.

Iz Aluminija je za Bljesak.info rečeno kako novi direktor ne želi ulaziti u rizik nagađanja oko boravka inspektora u Aluminiju.

Kako nam je potvrđeno, Gadžić će državnim istražnim tijelima ustupiti ”svaki papir koji zatraže kako bi svaki počinjeni kriminal, bez obzira tko ga je počinio, bio razotkriven i kažnjen”.

Bljesak.info