Dijeli li vlast u Širokom Brijegu sudbinu svoga naroda???

Službeni slogan Grada Širokog Brijega: „Široki Brijeg – uvijek na 1. mjestu“, ne bi se mogao primijeniti na najveću prosječnu neto plaću u Županiji Zapadnohercegovačkoj, jer prema podacima Federalnog zavoda za programiranje razvoja, Široki Brijeg je po isplaćenoj prosječnoj neto plaći u Županiji za 2019. godinu na pretposljednjem mjestu.

Najveću prosječnu neto plaću u ovoj županiji bilježi općina Grude. Podaci Federalnog zavoda za programiranje razvoja govore kako je prosječna neto plaća u općini Grude 1.022,00 KM, slijede Ljubuški s 925,00 KM, Široki Brijeg sa 799,00 KM te Posušje sa 759,00 KM. Kad navedenom dodamo podatak da je prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u Federaciji BiH tijekom prošle godine iznosila 928,00 KM i nominalno je viša za 4,4 posto u odnosu na prethodnu godinu, vidljivo je koliko su radnici u Širokom Brijegu zakinuti.

Navedenom treba dodati da potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za kolovoz 2020. iznosi 2.053,68 KM i za 231,61 KM je skuplja od potrošačke košarice za prethodni mjesec. Podsjetimo, prilikom izrade Sindikalne potrošačke košarice u obzir se uzima prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te MINIMALNI troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca. Potrošačku košaricu čini: prehrana (39,7 posto), stanovanje i komunalne usluge (15,2 posto), higijena i održavanje zdravlja (7,2 posto), obrazovanje i kultura (15,6 posto), odjeća i obuća (9,7 posto), prijevoz (6,7 posto), te održavanje domaćinstva (5,8 posto).

Ako hipotetički zamislimo da u jednoj četveročlanoj obitelji u Širokom Brijegu rade oba roditelja i da imaju prosječnu neto plaću u Širokom Brijegu od 799,00 KM, znači zarađivali bi 1.598,00 KM mjesečno i opet bi im nedostajalo 452,00 KM za dostojan život. A što je s onima koji su nezaposleni ili samo jedan roditelj radi, ili su im plaće ispod prosječne? Tko će takvima osigurati minimalno dostojan život?

Na ovogodišnjoj večeri gradonačelnika sa gospodarstvenicima nije bilo govora o povećanju plaća radnicima, niti o stvaranju boljih uvjeta za radnike.

Tretiranje naroda i radnika od strane vladajuće politike, ali i pojedinih gospodarstvenika u Širokom Brijegu demantira citat Vlade Gotovca:

“Ne može vlada živjeti kao da je u Njemačkoj, a narod kao da je u Zanzibaru. Vlada mora dijeliti sudbinu svog naroda, inače nema vjerodostojnosti ni politike ni političara.“ Izgleda da u Širokom Brijegu može!

Antonija Banožić / SirokiBrijeg.info