Deni Ćorić: “Bože daj nam zdravlja, sve ostalo nam je obećano…”

Gospodine Ćoriću, s obzirom da ste kandidat hrvatskog zajedništva za županijsku skupštinu ZHŽ-a, možete li nam ukratko predstaviti Vašu koaliciju?

Koalicija hrvatsko zajedništvo sastavljena je od 12 hrvatskih stranaka, naša kandidatkinja za hrvatskog člana Predsjedništva je dr. Diana Zelenika. Ovu koaliciju smo nazvali hrvatsko zajedništvo jer je važno da u ovim teškim trenucima sve hrvatske stranke kojima je jedini interes hrvatski narod, budu zajedno, da zajedno pokušamo promjeniti ovu politiku koja naš narod godinama gura u propast u svakom mogućem obliku. Ponudili smo biračima alternativu, ponudili smo im da ne biraju od dva zla ono manje. Jer se ono manje zlo na kraju ispostavilo kao veće zlo.

Mi želimo biti put dobra, jer je činjenica da si ne smijemo dopustiti lošu politiku, zato što nas je svakim danom sve manje i manje na ovim prostorima. Hrvatsko zajedništvo ima odgovorne i moralne ljude koji vole Bosnu i Hercegovinu, za koju će se boriti svim svojim snagama i povest naše društvo u bolje sutra, jer naš narod to zaslužuje, nakon 28 godina. Naš narod zaslužuje da ga vode hrvati, a ne oni koji sebe nazivaju hrvatima, jer jedino što imaju u sebi hrvatsko je novac hrvatskih građana i to im je u konačnici jedini cilj, što pokazuju i podaci i činjenice proteklih godina.

Možete li nam predstaviti svoj program i istaknuti neke ključne točke?

Predstavili smo svoj program kroz 10 točaka i cilj nam je da svako kućanstvo i svaka osoba vidi naš program, gdje smo posebno istaknuli majku kao temelj našeg programa. Svaka majka koja ima troje djece dobivat će mjesečno 500 KM dječjeg doplatka sve do 18-te godine najmlađeg djeteta. Svaka majka koja ima četvero i više djece dobivat će mjesečno 850 KM dječjeg doplatka, sve do 18-te godina najmlađeg djeteta. Tu je još niz točaka gdje želimo riješiti probleme gospodarstva, socijalne probleme pojedinca pogotovo branitelja koje je ova dosadašnja loša politika svela na rub i uzela im dostojnstvo. Želimo reformu školskog i obrazovnog sustava, suzbiti korupciju i kriminal, jednakopravnost hrvatskog naroda sa drugim narodima te zaštititi život od začeća do prirodne smrti.

Naš cilj je provest ovaj program, točku po točku i uvjereni smo da bismo time osigurali opstanak hrvatskog naroda na područjima Bosne i Hercegovine.

Možete li nam reći kako gledate na dosadašnju vlast i na položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini?

Bože daj nam zdravlja, sve ostalo nam je obećano.

Mislim da je suvišno trošiti snagi i riječi na njih, ali treba napomenuti da je sadašnja vlast predstavljena egzodusom hrvata; preko 150 tisuća hrvata je napustilo Bosnu i Hercegovinu i to ne samo zbog financijske ugroženosti, nego i zbog nepravde koju gledaju svaki dan. Masovno se iseljavaju mladi i obrazovani ljudi, na kojima bi trebala ostati budućnost ovih prostora. Zapošljavaju se podobni, a ne sposobni. Radi se za male plaće, a nameti su svaki dan sve veći i veći kako bi vlastodršci svojim podobnima osigurali visoke plaće preko leđa običnog čovjeka koji radi pošteno i živi od svog rada. U svim razvijenim državama, ako dolazi do povećanja cijena, dolazi i do povećanja plaća, što je kod nas očito „viša matematika”. Nažalost je materijalizam stavljen ispred Boga i čovjeka pa je jasno da takvo društvo ide u propast. Kad bi na vlasti imali ljude kojima je Bog na prvom mjestu, sve ostalo bi bilo na svome mjestu. Čisti primjer je predsjednik mađarske vlade Viktor Orban, koji je pokazao da nije ničija marioneta i da se bolje uvijek može, ali samo kad se hoće. Takav čovjek je potreban Bosni i Hercegovini, čovjek koji je uistinu spreman štititi svoj narod od zla.

Nudili su nam hrvatski odgovore prije 4 godine, a što to imamo danas? Potražnju sreće u drugim zemljama. Nikad gori položaj hrvata. Egzodus biblijskih razmjera, kriminal i korupciju koja je štićena zakonom. Država stvorena za pljačku i kriminal. Situacija je i više nego alarmantna. Pa nadalje hrvatski kanal, kao da će neki TV kanal riješiti naše probleme i egzistenciju. Treći entitet i još mnogo floskula kako bi sebi osigurali vlast još 4 godine. Danas nam nude ostanak, kao da je neko drugi bio na vlasti, a ne oni. Očito je da licemjerstvo nema granica.

Bitno je i napomenuti da su u protekle 4 godine imali šest ministara na državnoj razini, šest ministara na federalnoj razini, od toga su imali u rukama ministarstvo pravosuđa i presudan utjecaj na tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, preko kojih su procesuirani naši najveći sinovi. Ministarstvo financija na obje razine je bilo u njihovim rukama, a hrvatima nikada nije bilo teže.Gdje su radna mjesta? Gdje su strani investitori? Gdje je domaća proizvodnja? Gdje su nam generali? Gdje nam je perspektiva? Gdje nam je išta?

Nadalje, upravljaju i svim našim gradovima i županijama pa zar nakon svega imaju hrabrosti tražiti alibije i kriviti druge za svoj neuspjeh i izdaju svog naroda, a imali su sve u svojim rukama? Težak je položaj hrvata u Bosni i Hercegovini, a vjerujte mi da će biti još teži ukoliko ne dođe do promjene vlasti!

Bili ste četiri godine oporbeni županijski zastupnik u ZHŽ-u. Jeste li zadovoljni radom oporbe? Jeli se moglo bolje?

Što se tiče oporbe u županiji, ona je razjedinjena i zbog toga nije lako bilo što učiniti, jer nemamo podršku i većinu u skupštini. Bolje smo mogli i morali. No, nisam ni nezadovoljan jer nismo se prestali boriti iako su uvjeti bili nemogući. Svatko je zastupao svoje svjetonazore i dizao ruku za ono za što smatra da je ispravno. Ja nemam stranačku stegu i radim po savjesti, jer je važno biti slobodan čovjek. Na zadnjoj sam sjednici dao prijedlog da se ukine radna nedjelja za supermarkete i trgovačke centre. Najnaprednije zemlje svijeta ne rade nedjeljom te poštuju svoje radnike, a mi smo 99% kršćanska županija, što se ne očituje u našim djelima. Nedjelja treba biti dan za obitelj i svetu Misu. Dalje sam pokrenuo inicijativu za zaštitu života od začeća do prirodne smrti i dobio odgovor od naše vlade da smo demokratska država bez prava na referendum! Pitao sam ministra zašto kasni dječji doplatak više mjeseci, te kako se misle postaviti u Sarajevu u Domu Naroda kad dođe zakon o razvojačenim braniteljima. Nadalje, postavljao ministrima razna pitanja, od socijalnih problema, gospodarstva i ljudskih prava. No, nitko od njih nije bio zainteresiran za promjene, a zbog toga što kao stranka nemamo vlast ni većinu u skupštini, teško je postići promjene. U svom radu u županiji, najponosniji sam na činjenicu da nisam podržao Zakon o umjetnoj oplodnji, što je većina podržala. Pripadnik sam demokršćanske stranke, što znači da svaki moj korak mora biti u skladu s Božjim zakonima, odnosno u skladu s katoličkom Crkvom.

Na kraju koja je Vaša poruka biračima ? Kako želite motivirati birače da iziđu na izbore?

Danas je veoma teško biti političar, narod je razočaran, narod je isfrustriran i ne vjeruju više nikome. Za takvo nešto su zasigurno zaslužni ovi dosadašnji vršitelji vlasti. Narod je izigran bezbroj puta, narod je prevaren sto puta, narodu nijedno dato obećanje nije ispunjeno. No, mi ne želimo davati obećanja koja nećemo moći ispuniti, mi želimo narodu ponuditi jednu zdravu politiku sa novim ljudima kojima je narod na prvom mjestu.

Ovim putem pozivam sve one koji su toliko puta prevareni i izmanipulirani da daju svoj glas onima na listi koalicije Hrvatsko zajedništvo. Mi Vam ne nudimo bespovratnu kartu za Njemačku. Mi nećemo izigrati vaše povjerenje,stoga nam dajte priliku, a mi ćemo Vam se odužiti na pravi način! Pokušajte, jer ako ne izađete na izbore povećavate mogućnost da će opet vladati isti oni koji su do sad pokazali i dokazali da ih nije briga za Vas. Da neće napraviti korak naprijed za Vas. Neće jer ih nije briga, neće jer ih ne zanimate, neće jer ne znaju. Zato Vi sami za sebe napravite korak naprijed i 7.listopada iziđite na izbore i birajte opstanak. Nemojte govoriti svi su isti, nisu svi isti. Jer zlo pobjeđuje kad dobri ljudi ne poduzmu ništa.

Ana Kvesić / SirokiBrijeg.info