Demantira li EP H(D)ZHB sama sebe ili je poskupila boravišna pristojba u “Uhljebistanu”!?

Koliko je uistinu EP HZHB postala uhljebnička firma u kojoj su isključivo smješteni “profesionalni šetači od kave do kave”, pokazuje primjer demantiranja samog sebe preko svoga medijskog glasila!

Naime, dana 6. listopada 2020.g., na portalu SirokiBrijeg.info izlazi članak pod nazivom “Novi nameti na računima za struju Elektroprivrede HZ HB” u kojemu se spominje kako će od 1. listopada 2020. godine, na računima za električnu energiju biti obračunati i naznačeni kao posebnu stavku iznos ukupne naknade za poticanje proizvodnje električne energije iz OIEiUK-a.

Ali na početku tog službenog priopćenja EP HZ HB koje je objavljeno 5. listopada 2020.g. na njihovoj službenoj stranici, navodi se kako je Vlada FBiH donijela je Odluku o utvrđivanju jediničnog iznosa naknade za poticanje proizvodnje električne energije iz OIEiUK-a za četvrti kvartal 2020. godine. Tom odlukom propisana je obveza plaćanja naknade za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i učinkovite kogeneracije svim kupcima električne energije, kao i obveza iskazivanja te naknade kao posebne stavke na računu za električnu energiju.

Dana 13. listopada 2020.g., u izdanju BiH Večernjeg lista izlazi tekst “NEMA POSKUPLJENJA STRUJE ZA POTROŠAČE ELEKTROPRIVREDE HZ HB” i to velikim slovima kako bi i “ćorav” to mogao dobro pročitati, a u tekstu se nalazi njihova ekskluziva u kojoj piše “Električna energija za potrošače Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne neće poskupjeti, poruka je koju je jasno uputio menadžment ove kompanije nakon informacija koje su se pojavile u javnosti, a prema kojima se zbog povećanja naknade za obnovljive izvore energije očekuje poskupljenje struje. No, za građane koji koriste usluge Elektroprivrede Herceg Bosne cijena energije ostaje ista, ekskluzivno saznaje Večernji list”.

Nadalje, u istom tom članku piše “ohrabrujuća riječ” – “S druge strane, dobre su vijesti i kada je riječ o obračunavanju tarife, a što će svakako dovesti do ušteda u kućnom proračunu svake obitelji” – piše u tekstu BiH Večernjaka.

Ok, sada kada smo ispisali tko je što rekao pogledajmo primjer računa

Iduću fotografiju koju donosimo, je račun za potrošenu energiju za 7. mjesec 2020.g, a u kojoj se jasno vidi kako se već na računima nalazi stavka “Naknada za poticanje proizvodnje električne energije iz OIEiUK-a, te ukupna naknada za poticanje u iznosu od 0,002555 KM/kWh (bez PDV-a), i koja se uračunava na Vaš račun. Dok sada po novome kao što ste mogli vidjeti u službenom priopćenju EP HZHB ona će biti povećana na 0,004727 KM/kWh (bez PDV-a).

Na kraju svega ovoga, službenog priopćenja iz EP HZHB i neslužbenog “HDZ-ovog novinskog glasila”, mogu se zaključiti dvije stavke. A to su, kako će Vas prevariti i na već postojeći račun obračunati dodatnu cifru koja možda djeluje malo, ali s desetinom tisuća računa ona djeluje značajno produktivnosti poticanja novih “ispijača kava” za vrijeme radnog vremena ili druga stavka, kako će EP HZHB bit “milostiv” i iz svog džepa uplaćivati ovu stavku za to “poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije” jer građani bi trebali plaćati svoju potrošenu energiju, a ne nametnute stavke koje preko elektre nekome idu u (džep) prilog. Samo jedno je sigurno, kako je stan na Pecari u novoj zgradi jako skup i treba ga otplatiti!

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info