Home slajd Demanti Vlade ŽZH na tekst HRS-a: „Vlada ŽZH nezakonito nabavlja vatrogasna vozila?“ i odgovor na isti od HRS-a

Demanti Vlade ŽZH na tekst HRS-a: „Vlada ŽZH nezakonito nabavlja vatrogasna vozila?“ i odgovor na isti od HRS-a

0
Demanti Vlade ŽZH na tekst HRS-a: „Vlada ŽZH nezakonito nabavlja vatrogasna vozila?“ i odgovor na isti od HRS-a

U tekstu pod nazivom „Vlada ŽZH nezakonito nabavlja vatrogasna vozila?“, koji je u četvrtak 23. studenoga 2017. godine objavljen u medijima, iznesen je niz netočnih i zlonamjernih navoda na štetu Vlade Županije Zapadnohercegovačke.

U interesu objave istine i točnog informiranja javnosti, obavještavamo Vas da će se nabava spomenutih vozila izvršiti sukladno Zakonu o javnim nabavama („Službeni glasnik BiH“, broj 39/14) iz sredstava Proračuna Županije Zapadnohercegovačke za 2018. godinu, a ne iz namjenskih sredstava za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća, kako je navedeno u priopćenju Hrvatske republikanske stranke.

Županijski odbor ŽZH Hrvatske republikanske stranke – Priopćenje za javnost: Odgovor na demanti Vlade ŽZH

Ovim putem zahvaljujemo Vladi ŽZH što su odgovorili na naš upit o nabavci vatrogasnih vozila i što će ista nabavljati u skladu sa zakonom. Dužni smo pojašnjenje naših, kako oni navode, „zlonamjernih i netočnih navoda.

Vlada govori kako će se vozila nabaviti proračunskim sredstvima. Ukoliko je Vlada uistinu namjeravala nabavljati interventna vozila plaćeno iz Proračuna, u skladu sa zakonom o proračunima isti su se morali predvidjeti u nacrtu proračuna (Članak 17), a nisu. Također, morali su obznaniti dokument nacrta Proračuna u kojem je navedena ta stavka, a koji je morao biti donesen do 01.10.2017. (Članak 16). S tim dokumentom su nas morali demantirati, a ne izjavom. No, nije prvi put da Vlada ne poštuje Zakon o proračunima, ali drago nam je ako su ovaj put najednom odlučili isti poštivati, ukoliko do donošenja Proračuna stavku ipak navedu u proceduri rasprave o Proračunu.

Budući da u nacrtu, kao što smo rekli, nisu navedena sredstva, a poučeni iskustvima njihovih partijskih kolega iz drugih županija (poput HNŽ, što se može vidjeti iz revizorskog izvješća kojeg šaljemo u privitku), došli smo do zaključka kako će se koristiti namjenska sredstva za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća. Do tog zaključka smo došli tim više što je na sastanku na kojem se i donijela odluka o nabavci prisustvovao i ravnatelj uprave CZ ŽZH g. Drago Martinović, koji nije član Vlade.

Prema tome, nije bilo nikakvih zlih namjera, nego smo jednostavno tražili odgovor na upit o izvoru sredstava. Zakon o javnim nabavkama, kojeg Vlada spominje u svome demantiju, nismo ni spominjali, smatrajući kako se podrazumijeva da će se nabavka raditi u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, ali evo ako su to iz Vlade morali dodatno navesti, zahvaljujemo i na tome.

Na kraju moramo pojasniti kako nemamo apsolutno ništa protiv nabavke interventnih vatrogasnih vozila, dapače, vozila se moraju nabaviti, ali u skladu sa Zakonom, o čemu smo mi u HRS-u u više navrata govorili i zahtijevali od vlasti. I ne samo vozila, nego i oprema za GSS i ostale službe za zaštitu i spašavanje, a čije financiranje je moralo biti predviđeno Programom razvoja zaštite i spašavanja, kao i Godišnjim planovima, usvojim na Skupštini ŽZH, što se nije dogodilo u ovom sazivu. Protiv smo nenamjenskog trošenja namjenskih sredstava za zaštitu i spašavanje za potrebe nečijih privatnih interesa, prikrivenih tobožnjim dobrim namjerama.

Još jednom zahvaljujemo Vladi ŽZH na odgovoru na naš upit i zahvaljujemo što će nabavku vatrogasnih vozila uraditi u skladu sa Zakonom. Ako smo našim dopisom imalo doprinijeli tome, mi smo postigli ono što nam je i bio cilj, navedeno je u priopćenju HRS-a, koji uz svoj odgovor prilažu i

Revizorsko izvješće za UCZ HNŽ