David Naletilić: “Mislim da su se mladi pokrenuli. Pozitivne promjene dolaze”

POSUŠJE – Ovog vikenda, od 12 do 14. veljače 2016., šest širokobrijeških srednjoškolaca je sudjelovalo na regionalnom seminaru o volonterizmu i aktivizmu mladih koji je u potpunosti bio plaćen od strane njemačke fondacije Schuler helfen leben (SHL).

Sudionici seminara su bili iz cijele Hercegovine, dok su predavači bili vrhunski stručnjaci iz struke s područja BiH, a glavni predavač je bio SHL-ov ambasador aktivizma Nedžad Kamenica.

mspsh 16022016 3

Seminar je imao dva osnovna dijela, teorijski i praktični.

Tijekom praktičnog dijela sudionici su mogli naučiti stvari poput osnova volonterizma, temelja građanskog društva, načina kritičkog razmišljanja i drugih tema bitnih za aktivizam mladih.

U praktičnom dijelu sudionici su imali priliku za interakciju s građanima kroz razne aktivnosti poput posjećivanja znamenitosti Posušja, anketiranjem građana i sl.

Donosimo vam i nekoliko izjava sudionika o tome kako im je bilo na ovom seminaru.

„Poučan i zabavan seminar koji me jako motivirao za daljni rad u nevladinim organizacijama, posebno u Vijeću mladih. Drago mi je što sam ostvario nova poznanstva i prijateljstva.“, kazao je Frano Šarić, predsjednik skupštine Vijeća mladih grada Širokog Brijega

„Mislim da su seminari odlične prilike za mlade ljude koji žele naučiti više o aktivnostima njihovih vršnjaka diljem BiH, o različitim udrugama koje pomažu mladima te o organizacijama koje financiraju te iste projekte. Uz mnogobrojne radionice i brojne igre kroz koje se uči lako se zabaviti i upoznati bolje svoje vršnjake i samoga sebe.“, osvrnula se na seminar Sara Mandić, koordinatorica lokalnog tima Asocijacije srednjoškolac u BiH za Široki Brijeg

Jedan od predavača motivatora je bio naš David Naletilić koji je na seminaru, osim motivirajući mlade, sudjelovao i kao promatrač i evaluator, a ovo nam je rekao o promjeni u stavovima mladih nakon seminara:

„Iznimno mi je drago što sam dobio priliku da svojim primjerom motiviram mlade aktiviste na ovom hvalevrijednom seminaru. Kroz tri dana sam svjedočio ogromnoj promjeni u stavovima mladih.

Skupina mladih Hercegovaca se kroz samo tri dana iz naučene pasivnosti pretvorila u aktivnu skupinu predstavnika svojih škola i zajednica te su pokazali volju i sposobnost za rad. U simulacijama planiranja i provođenja projekata kao i u raspravama ovi srednjoškolci s nedugim iskustvnom u ovom području su pokazali što znači biti mlad. Usvajali su i koristili znanja nevjerojatnom brzinom. Pričali su o daljnim aktivnostima i projektima. Svi su napravili planove za skoru budućnost i svoje aktivnosti. Mogu vam reći da je odličan primjer upravo lokalni tim Asocijacije srednjoškolaca u BiH koji je već počeo s izradom projektnog prijedloga za SHL fondaciju koji se ovog proljeća planira provesti u suradnji s Vijećem mladih grada Širokog Brijega i drugim partnerima diljem Hercegovine, a i šire. Mislim da su se mladi pokrenuli. Pozitivne promjene dolaze“, kazao je na kraju David Naletilić, Predsjednik Vijeća mladih grada Širokog Brijega.

SirokiBrijeg.info