Darko Dodig – časnik za vezu HVO-a: Primjer junaštva i odvažnosti – Rame uz Rame!!!

Radosno objavljujem!!!

Kako nadahnuče nema zapovjednika, osjetio sam se slobodnim očitati lekciju-ponuditi dokumente, koji su se u trenutku priređivanja teksta, našli na dohvatu. Dokumenti-slike, onim zainteresiranim i cijelokupnoj javnosti, pružaju mogučnost da isčitaju povijesnu odgovornost: HVOe-predmetnog zapovjednika i njegove borbene postrojbe-bojovnika, za najblistavije dane naše bliske, ratne, prošlosti!. Vama na znanje, ako mislite obilježavati „Lipanjske Zore“ !!!.

Darko Dodig-časnik za vezu HVOa, dalje u tekstu podnosi izvješće: javnosti, medijima, udrugarima, zadrugarima, dezerterima, ratnim profiterima…Na znanje, lažnim: zapovjednicima, đeneralima, invalidima,čmarouvlakačima iz političkih šupaka i ostaloj bratiji dopisnih i onih dopisanih u udruženom borbenom pothvatu…

Da bi se u cijelosti uspjelo prikazati, što su sve odabrani bojovnici HVOe, pod zapovjedništvom bojnika Milenka Mikija Leventića, odradili u taktičko-operativnoj-borbenoj akciji-prelaska preko rijeke Neretve i oslobađanja lijeve obale, koja, vojno obuhvaća centralnu gradsku zonu, Vama na uvid dajem, dokumenta-slike i osobne izjave junaka Mostara, koje nedvosmisleno otkrivaju i pokazuju, tko su najbolji-najslavniji heroji bitke za Mostar!.

Kako bih Vam osigurao preglednost u praćenju, dok čitate tekst o borbenoj akciji, dodati ću povezana sječanja operativnog zapovjednika iste-bojnika Milenka Mikija Leventića i preslike orginalnih dokumenata, koji Vam omogučuju potpuni pregled-sliku stanja tog ratnog vremena…

Vidno potresen, zbog svega što se događalo i s dubokim pijetetom kazuje:„Duboko mi se usjekao u pamćenje lik generala HVO-a Slobodana Praljka, još od vremena kad sam isto od njega,dobio zapovjed-da drvenim matama pokrijem i osiguram od granata Stari Most“… Kazujući nastavlja bojnik Leventić: On je strategijski i taktički vodio akciju prelaska preko rijeke Neretve…

Samo izvolite, iz dokumenta od datuma: 13.06.92god, vidljivo je isčitati, kako sam direktno, dobio pisanu zapovijed da osiguram operativnu grupu, 30 najodvažnijih bojovnika, koji će, forsirajući, prvi prijeći rijeku Nerertvu, točnije na drugu stranu, lijevu, obalu, koja vojno obuhvaća centralnu zonu grada. Javnosti na uvid, dajem i dokument-izvješće, iz kojeg je vidljivo, da vojnici mostarskog bataljona, koji je isto tako bio pod zapovjedništvom HVOa, nisu uspjeli izvršiti zapovjed-vojno borbenu akciju pod komandom „komandanta“ Muje Isovića, da pređu na drugu stranu Neretve, lijevu obalu, koristeči se pretrčavanjem preko Starog Mosta.

Nimalo obeshrabren neuspjehom „komandanta“ Isovića, po ovlasti i zapovijedi generala HVOa Slobodana Praljka, odmah sam se dao u pripreme i organiziranje vojno operativnog zadatka prelaza preko rijeke Neretve…Sad,čamcima,i u tom cilju, rame uz rame, uz moje bojovnike je stao Karlo Đeba sa svojom jedinicom, koji su imali specijalni zadatak-osigurati čamce i unčikovit način prelaska, kako bi ja i moji bojovnici, na veliko iznenađenje neprijatelja, što sigurnije se prebacili na drugu stranu rijeke Neretve!. Ostalo sve su dupljaci!. Na potezu su organizatori obilježavanja „Lipanjskih Zora“ ???.

Dozvolite, da budem potpuno iskren, moram ovdje podvući činjenicu, da je tijekom čitavog ratnog djelovanja HVOe, na fronti spram: JNA, kojekakvih srpskih gardi-četa:četnika-belih orlova, crnogorskih razbojnika,koji su svi djelovali u sklopu Užičkog korpusa,rame uz rame, stajali u rovu, jedan do drugog-bojovnici i hrvatske i bošnjačke nacionalnosti,uz neznatan broj mostarskih Srba…Neki od njih, radosno prepoznati će se u dokumentima i na slikama!!!.

Biti ću blag spram sebe, i, kao gore potipisani-Darko Dodig časnik za vezu HVOe, ne želeći oduzimati slavu junacima mostarskim, samo ću dodati: znam tko je slikao čardak na Starom Mostu, na kojem je bio mitraljez, iz kojeg se je pucalo, nad kojim se viorila zastava vojne postrojbe, što je oslobodilo krivnje generala za rušenje mosta, kojeg je dao osigurati…Osobno mu je predao fotku u prostorijama Duhanskog instituta u Mostaru!!!.

Darko Dodig – časnik za vezu HVO-a

SirokiBrijeg.info