Danas se sije božićna pšenica: Donosomo vam savjeta kako da naraste gusta i bude lijepa

Božićna pšenica tradicionalno se sije na Dan svete Lucije, 13. prosinca, te simbolizira plodnu nadolazeću godinu i novi život. Da bi narasla što bogatija i gušća, prije sijanja pšenicu je dobro namočiti u mlakoj vodi te je ostaviti preko noći da odstoji. Nakon toga osušite je na papirnatom ubrusu i zatim posijete. Tako će brže proklijati. Najpraktičnije ju je posijati u plićoj posudi za cvijeće ili na tanjuriću. U posudu u kojoj ćete držati pšenicu stavite malo zemlje i pšenicu rasporedite po površini.

Nemojte štedjeti na sjemenu i prekrijte njime dno posude tako da ne ostane praznog mjesta – čak je poželjno da se sjeme mjestimično preklapa. Zatim je prekrijte još jednim slojem zemlje. Umjesto zemlje možete upotrijebiti i sloj pamučne vate natopljene vodom i po njoj poslagati zrna pšenice. Za koju god metodu se odlučili, pšenicu potom zalijte i postavite na toplo i dobro osvijetljeno mjesto. Najviše će joj odgovarati mjesto pored prozora, ali pazite da ne bude preblizu grijaćim tijelima jer bi se pšenica mogla osušiti.

Prvih nekoliko dana, prije nego što pšenica počne nicati, možete je prekriti aluminijskom folijom jer ona čuva vlagu. Čim počne puštati zelene izdanke, uklonite foliju i zalijevajte pšenicu svaki dan. Pazite da pritom ne pretjerate kako zrnje ne bi plutalo na vodi. Za zalijevanje tanjurića pšenice potrebna vam je otprilike jedna žlica vode, a da bi se tekućina ravnomjerno rasporedila, dobro je upotrijebiti plastičnu bocu s raspršivačem. Kad pšenica dovoljno naraste, možete je urediti kako bi izgledala lijepo pod borom.

Odrežite vrhove kako bi bili jednaki, a jedan od običaja je i vezanje ukrasne trobojne vrpce oko pšenice – nemojte je prečvrsto stegnuti nego tek toliko da ostane na mjestu. Božićna pšenica lijep je ukras pod borom i na stolu pa je dobro posijati nekoliko posudica kako biste ih mogli razmjestiti gdje god poželite. Također, razmislite o tome da posadite nešto pšenice i za jelo jer mladi izdanci žitarica, povrća i mahunarki sadrže deset puta više vitamina i minerala od sjemenki od kojih su uzgojene, a njihov uzgoj vrlo je jednostavan.

Napitak od pšenične trave

Žitarice poput zobi i ječma također su prikladne za naklijavanje – uzgajati se mogu jednako kao božićna pšenica. Kad narastu nekoliko centimetara u visinu, sameljite ih i dodajte sokovima. Naravno, za takvu namjenu prikladne su organski uzgojene žitarice, a ne komercijalna pakiranja Božićne pšenice, koja su redovito tretirana raznim kemijskim sredstvima.

SirokiBrijeg.info