Danas je blagdan svete Lucije od Sirakuze, kršćanske mučenice koja je zbog svoje vjere podnijela mučeništvo 303. Godine. Progonitelji kršćana mačem su joj odrubili glavu nakon dužeg mučenja. Kroz svu kršćansku povijest štuje se među kršćanima kao mnogostruka zaštitnica – slijepih (tjelesno i duhovno), ratara, lađara, staklara, krojača, tkalaca, pisara, vratara i kovača.

Od Svete Lucije do Božića ima samo 12 dana. Lucijino ime znači „svijetla“. Ona kao da na neki način već naviješta veliko svjetlo božićne noći. U našem narodu vlada uvjerenje da će naredne godine biti u pojedinim mjesecima onakvo vrijeme kakvo je kroz 12 dana od Svete Lucije do Božića.

O životu Svete Lucije zna se pouzdano samo malo. Ona je jedna od posljednjih žrtava velikog progonstva za vrijeme cara Dioklecijana. Jedan natpis iz Giovanni-katakomba u Sirakuzi na otoku Siciliji jamči nam njezinu povijesnu egzistenciju, a blagdan joj se već spominje u godini 400. U Sirakuzi se nalazi glasovita stara bazilika sv. Lucije kamo još i danas mnogi hodočaste.

Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Na njezin dan se sije pšenica, simbol života kod kršćana, simbol života kod kršćana. Lijep je to običaj kojem se posebno vesele djeca jer u mnogim domovima upravo najmlađima se povjerava da svaki dan do Božića, zaliju malo pšenicu i provjere da li dobro napreduje.

SirokiBrijeg.info