Brojna istraživanja su pokazala da aloe vera ima odlično djelovanje na zdravlje i ljepotu kože. Stručnjaci preporučuju da u svom domu uvijek imate aloe veru jer ćete tako uvijek moći koristiti svježi sok i gel. Aloe vera se pokazala jako učinkovitom za liječenje i ublažavanje simptoma niza kožnih poremećaja i bolesti.

Za uklanjanje šminke

Većina proizvoda za uklanjanje šminke sadrži agresivne kemijske spojeve koji isušuju i oštećuju kožu. Kako biste to izbjegli, šminku uklanjajte gelom od aloe vere. Stavite malo gela na blazinicu ili pamučnu gazu i kružnim pokretima uklonite šminku s lica. Aloe vera je sigurna i za uklanjanje šminke oko očiju.

Za brijanje

Aloe vera gel ima antibakterijsko djelovanje i vlaži kožu gotovo jednako kao i krema za brijanje. Uz to, hidratizira kožu a to se ne može reći za većinu krema za brijanje. Možete koristiti aloe vera gel i u njega možete dodati i nekoliko kapi eteričnog ulja kako bi učinak bio još bolji. U aloe vera gel dodajte malo bademovog, kokosovog ili eukaliptusovog ulja.

Za ublažavanje kožnih iritacija

Stavite aloe vera gel u kalupe za led i zamrznite ga. Led od aloe vera gela možete koristiti za ublažavanje opekotina, ugriza kukaca i simptoma psorijaze. Osim za njegu kože, kockice leda od aloe vera gela možete dodavati i u osvježavajuće napitke.

Za pranje lica

Pomiješajte 1 žlicu aloe vera gela, 1 žlicu bademovog mlijeka i 1 žličicu soka od limuna. Smjesu utrljajte na lice. Pustite da stoji nekoliko minuta i isperite toplom vodom. Aloe vera ima antibakterijsko djelovanje, što ju čini odličnom za njegu osjetljive kože, ublažavanje simptoma akni, ekcema i rosacee. Ako želite usporiti proces starenja kože, lice redovito mažite smjesom od aloe vera gela i kokosovog ulja.

Za uklanjanje mrtvih stanica kože

Redoviti piling kože je vrlo važan da bi vaša koža bila sjajna i svježa. Aloe vera gel je odličan jer omekšava kožu, potiče dotok kisika u stanice kože, jača vezivno tkivo i smanjuje rizik od nastanka iritacija. Pomiješajte 1/2 šalice aloe vera gela i 1 žlicu smeđeg šećera. Smjesom istrljajte cijelo tijelo i isperite toplom vodom.

Za uklanjanje neugodnog zadaha

Pomiješajte 1/2 šalice aloe vera gela i 1/2 šalice vode. Grgljajte sok nekoliko minuta i ispljunite. Aloe vera će ukloniti neugodan zadah i smanjiti udio bakterija u ustima. Aloe vera gel nemojte gutati jer ima jako laksativno djelovanje.

Za njegu ispucanih peta

Aloe vera gel je odličan za njegu suhe i ispucane kože. Pomiješajte 1/2 šalice zobenih pahuljica, 4 žlice aloe vera gela i 1/2 šalice kokosovog ulja. Smjesom istrljajte stopala, držite 10 minuta i potom isperite toplom vodom.

Centarzdravlja.hr