Odjel za branitelje HVO-a i Domovinski rat HNS-a ne podržava najavljene prosvjede za 19. svibnja na području FBiH koje organizira udruga „Zaboravljeni branitelji“, priopćeno je iz HNS-a.

Ne podržavamo najavljene prosvjede koje je u ime branitelja najavila udruga „Zaboravljeni branitelja“ na području FBiH jer su izvan sustavnog djelovanja kroz koje se daju lažna i neprovediva obećanja braniteljima, poništavaju do sada uloženi veliki napori svih udruženja branitelja u FBiH, ministarstva branitelja županija i Federalnog ministarstva, vlada županija, Vlade FBiH i Parlamenta FBiH u rješavanju potreba svih branitelja u FBiH.

Odjel za branitelje HNS-a podržava aktivnosti koje provodi Ministarstvo branitelja FBiH u suradnji s udruženjima/udrugama branitelja u kojima ima mjesta i mogućnosti za rad i djelovanje svih branitelja pripadnika HVO-a, A RBiH i MUP-a.

I nadalje ističemo potrebu za vraćanje nezakonito oduzetih prava branitelja koje je učinila predhodna vlast Platforme i tražimo potpunu provedbu odluka Ustavnog suda FBiH, Zaključaka Parlamenta FBiH koji se odnose na zakone o pravima branitelja, provedbu revizije branitelja, te cjelovitu provedbu postojećih zakona vezanih za branitelje na županijskom i federalnom nivou.

Svjesni smo teškog financijskog stanja u BiH i F BiH, ali tražimo da se ne umanjuju dostignuta prava branitelja, čime se osigurava da svaki branitelj u određenoj životnoj dobi može ostvariti pripadajuće braniteljsko pravo čime je osigurano da svatko tko je bio branitelj ostvari neko od prava. Takva mogućnost danas postoji u postojećim zakonima.

Prosvjedi u kojima se ističu nerealni i neprovedivi zahtjevi nisu put za poboljšanje materijalnog statusa branitelja te ih kao takve Odjel za branitelje HVO i Domovinski rat HNS-a ne podržava, stoji u priopćenju.

SirokiBrijeg.info