U “Službenom listu BiH“ objavljene su posljednje odluke članova Predsjedništva BiH u 2017. godini. Očekivano, većina njih odnosila se na dodjelu financijskih sredstava vjerskim institucijama ili za obilježavanje vjerskih događaja, komentira portal Klix.ba te prnosi da je riječ o 15.000 KM koje su članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović i Mladen Ivanić dodijelili vjerskim institucijama ili udruženjima za aktivnosti koje imaju veze s vjerskim događajima.

Tako je u posljednjem izdanju “Službenog lista BiH“ od prije nekoliko dana objavljeno 19 odluka o interventnom korištenju sredstava tekuće pričuve, a koje su donijeli članovi Predsjedništva BiH. Od toga se devet odluka odnosi na novčanu pomoći vjerskim institucijama, što znači da su čelnici bh. institucija tijekom 2017. godine dodijelili 111.000 KM interventnih sredstava vjerskim institucijama ili organizacijama povezanim s vjerskim ustanovama.

U odlukama objavljenim 28. prosinca 2017. stoji da je član Predsjedništva BiH Dragan Čović odobrio isplatu 1.000 KM Medijskom centru Vrhbosanske nadbiskupije u cilju potpore izdavačkoj djelatnosti, 1.000 KM župi Presvetog Trojstva – Buhovo Široki Brijeg za financijsku pomoć za dovršenje projekta izgradnje višenamjenske župne dvorane u Buhovu i 1.000 KM župi Prečistog Srca Marijina u Bijeljini za financijsku potporu u obnovi župne crkve u Bijeljini. Čović je iz proračuna BiH donirao i 5.000 KM Humanitarnom udruženju “Fra Mladen Hrkać” čije je sjedište u Zagrebu i to za financijsku pomoć realizaciji projekta izgradnje Doma fra Mladena Hrkaća. Nadalje, Čović je dodijelio i 1.000 KM Župnom uredu Svete Ane Par Selo za financijsku pomoć realizaciji projekta uređenja ulaza u Župnu crkvu i 3.000 KM Udruženju građana “Sveti Rok” Kotor Varoš za financijsku pomoć realizaciji humanitarnog projekta predbožićnog darivanja starijih i nemoćnih stanovnika, povratnika u Kotor Varoš.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić odobrio je dodjelu 1.000 KM Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj općini Vrtoče kao potporu i pomoć za obnovu hrama, 1.000 KM Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj općini u Visokom kao potporu i pomoć za obnovu hrama i 1.000 KM Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj općini u Sanskom Mostu kao pomoć Crkvenoj općini.

U posljednjem izdanju “Službenog lista BiH“ za 2017., objavljeno je i 12 odluka o interventnom korištenju sredstava proračunske pričuve, koje je donijelo Vijeće ministara BiH. Od toga se četiri odluke, kojima je dodijeljeno 3.000 KM, odnose na pomoć u liječenju a sve tri je donio ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Posljednje odluke državnog vrha mijenjaju ukupnu raspodjelu sredstava tekuće pričuve na način da je tijekom 2017. vjerskim institucijama dodijeljeno 111.000 KM proračunskih sredstava, a oboljelima za pomoć u liječenju 31.400 KM.

Klix.ba