Home Tehnologija Internet Chrome će od rujna blokirati Adobe Flash

Chrome će od rujna blokirati Adobe Flash

0
Chrome će od rujna blokirati Adobe Flash

Google se drži onoga što je obećao i u Chrome 53 internetskom pregledniku bit će u potpunosti blokiran svaki flash sadržaj. Najavljeno je to ove godine i s 1. rujnom ispunit će se prema planu. Umjesto Adobe Flash, odsad ćemo imati HTML5, ali postat će standard tek od Chrome 55 krajem ove godine.

Točnije, Chrome će na svakoj stranici koju posjetite automatski blokirati flash sasdržaj, ali svaki korisnik moći će isključiti tu mogućnost ukoliko baš želi flash u svom iskustvu surfanja. I naravno, postoje iznimke, deset najvećih web stranica zadržat će potporu još godinu dana. Iako, moći će svaki korisnik i na njih uključiti blokiranje flash sadržaja. To su redom YouTube, Facebook, Yahoo, Twitch, Amazon, VK, Live, Yandex.ru, Mail.ru, OK.ru.

A sve je službeno počelo s 25. veljače prošle godine, kad je Google automatski počeo prebacivati svaki flash oglas u HTML5, što je oglašivačima rezultiralo s još lakšim targetiranjem korisnika Google Display mreže bez uređaja ili internetskog preglednika koji podupire Flash. A od 2. siječnja sljedeće godine u potpunosti će prekinuti svaku potporu za Flash oglase i oni koji se nisu prilagodili, ostat će bez mogućnosti oglašavanja.

Bilo je to sukladno s najavama i predstavljanjem interaktivnog HTML5 backupa kad ne postoji potpora za flash u rujnu 2014. Samim time su nastavili raditi na alatima za Flash-HTML5 konverziju i nakon nešto manje od pola godine u potpunosti su zamijenjeni flash oglasi, što je sjajna stvar.

Mnogi su imali s flash oglasima probleme jer osim što su “teški”, često nose sa sobom brojne pogreške i konstantno im se trebalo prilagođavati, što je također stvaralo probleme. No za oglašivače i samim time Google, najveći problem je bio što nisu svi korisnici imali flash opciju. Mnogi bi je čak svojevoljno uklanjali jer im je stvarala nepotreban teret ili usporavala brzinu surfanja.

Dakle, lavina je odavno krenula, flash će kroz sljedećih 12 mjeseci postati stvar prošlosti. Ako pitate Google.

Ictbusiness.info